2012-12-09, 22:07
|
|
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.8
Cytat:
Napisane przez Monilli
cykla sie wydluza przez owulacje ( prowadze samoobserwacje i sama tak mialam NIE raz )
|
Skoro prowadzisz samoobserwacje, to pewnie wiesz, że przewidywanie, kiedy ma być okres bez tych samoobserwacji, nie zawsze daje dobre rezultaty. Jak się nie prowadzi samoobserwacji, to się nie wie, kiedy ma przyjść okres.
Przejrzałam stronę i jestem przerażona.
„Dzień owulacji – czyli szczytu płodności – otrzymujemy odejmując od daty przewidywanej miesiączki 14 dni. Jeśli kobieta przewiduje krwawienie miesięczne np. na 25 listopad znaczy to, że 11 listopada powinna mieć owulacje a więc ze względy na to, że plemniki żyją kilka dni, 5 dni przed 11 listopada oraz dla pewności 3-4 dni po 11 listopada powinno powstrzymać się od stosunku jeśli nie planuje się dziecka.”
Problem w tym, że owulacja może być u zdrowej kobiety 10-16 dni przed miesiączką, a raczej miesiączka może być 10-16 dni po owulacji, a nie 14 dni, jak sugeruje autor.
Nie mówiąc już o tym, że jak się nie prowadzi samoobserwacji, to się nie wie, kiedy będzie miesiączka. Więc jak tu odejmować dni od dnia, którego daty się nie zna 
„Gdy jest sucho, nie ma sluzu, wtedy mamy do czynienia z okresem niepłodnym.”
Nieprawda, dzień suchy może być dniem płodnym.
|
|