2007-02-27, 22:33
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
Cytat:
Napisane przez Oleńka =)
czesc Dziewczynki!
Mam problem i bylabym wdzieczna za rade:
Otoz: mam aparat przezroczysty tylko na gorne zabki . Po zmianie drutu < po 2 tygodniach> zaczal mnie bardzo bolec zab trzonowy, tak ze musialam wziac leki przeciwbolowe zeby wogole moc zasnac. W dodatku mialam problemy z " dopasowaniem gornej szczeki do dolnej" przy zagryzaniu zebow.
Skontaktowalam sie z orto i mi powiedziala, ze nie jest mozliwe, aby aparat dzialal taka sila ze spac w nocy nie moge, powiedziala ze prawdopodobnie czeka mnie leczenie kanalowe, ze mam sie skontaktowac ze swoim stomatologiem i rozwiercic zeba. Ostniej nocy < po sciagnieciu drutu> nic mnie nie bolalo, i znow moge bez problemu zagryzac zabki.
Nie wiem, czy isc do stomatologa, jesli sie bol juz nie pojawi. Czy mozliwe jest, aby przesuwajacy sie korzen zeba uciskal jakis nerw i stad ten bol i lekkie opuchniecie? Albo generalnie czy przy przesuwaniu zebow trzonowych wystepuje taki silny bol, ktory nie trawal caly czas, tylko np pol godziny i przechodzil
|
Ja też miałam taki straszliwy ból, ale obejmował on jedynkę. Bolał, bolał i przestał. Myślę, że był on spowodowany uciskiem przez drut. Ząbki się ustawiają, można powiedzieć, że są w ciągłym ruchu . Być może zależy to od wrażliwości zęba. Aktualnie już takich bólów nie mam.
To tylko moja hipoteza, co jest prawdziwą przyczyną - tego nie wiem.
|
|