Poród lotosowy
Szperałam sobie dzisiaj w internecie i natknęłam się na stronkę i artykuł poświęcony porodowi lotosowemu.
W dużym skrócie. Zdarzają się bardzo rzadko. Kobieta rodzi najczęściej w domu, bo szpitale nie są przygotowane na takie porody. Rodzi całkowicie naturalnie, bez wspomagania. W pozycji pionowej. Najpierw rodzi się oczywiście dziecko po czym czeka się aż kobieta urodzi łożysko (od 30 minut do 2 godzin). NIE PRZECINA SIĘ PĘPOWINY. Łożysko po oczyszczeniu układa się na durszlaku i zasypuje solą. Ewentualnie kropi olejkiem lawendowym. I czeka się aż pępowina zaschnie i sama odpadnie ( 3 do 10 dni). W tym czasie dziecko jest cały czas połączone z łożyskiem.
I teraz pytanie: Czy zdecydowałybyście się na taki poród i trzymanie łożyska w domu?
Ja osobiście nie zdecydowałabym się na takie coś. Po prostu, przepraszam, ale to co wydostaje się ze mnie jakąkolwiek drogą wolę trzymać jak najdalej ode mnie i nie chciałabym dotykać nazwijmy to wydzieliny swojego ciała przez kilka dni.
Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030
mniejszy maluch
Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560
|