Zadomowienie
Zarejestrowany: 2012-08
Lokalizacja: Marsylia
Wiadomości: 1 719
|
Kartacze.
Przepis na okolo 22 kartacze, mozna zrobic z polowy porcji okolo 11 kartaczy )
Skladniki:
15 bardzo duzych surowych ziemniakow, najlepiej odmiany Janka, lub innej odmiany z duza zawartoscia skrobii
5 bardzo duzych ziemniakow ugotowanych i zmielonych w maszynce do mielenia miesa
1 kg miesa mielonego 70%wieprzowiny i 30% wolowiny
majranek, lub ziola prowansalskie do doprawienia nimi mielonego miesa
1 duza cebula
1 plaster grubosci jednego centymetra wedzonego boczku (fakultatywnie)
4 lyzki z czubkiem maki ziemniaczanej do ciasta
2 lyzki z czubkiem maki ziemniaczanej do mielonego miesa
olej
1 jajko
sol i pieprz
Obrac ziemniaki, umyc, zetrzec je na tarce do ziemniakow, takiej jak na placki ziemniaczane, lub w maszynce do miesa z wkladka do tarcia ziemniakow.
Starte ziemniaki wlewac partiami do pieluszki tetrowej ile wejdzie i je w tej pieluszce dobrze odciskac, tak wykrecac te pieluszke dodatkowo na nia naciskajac, az ciasto bedzie suche. Tej odcisnietej wody, nie wyrzucac. Odcisniete ziemniaki odkladamy do drugiego naczynia.
Jak wszystkie ziemniaki sa juz odcisniete, wode odcisnieta z ziemniakow zlewamy, trzeba uwazac, zeby nie wylac skrobii ziemniaczanej (maki ziemniaczanej, ktora ustoi sie na dnie miski). Te ustala make ziemniaczana dodajemy do odcisnietych ziemniakow razem z ugotowanymi wczesniej i zmielonymi w maszynce do miesa ziemniakami i 4 czubatymi lyzkami maki ziemniaczanej i dokladnie razem zagniatamy ciasto na jednolita mase.
Mieso mielone 70% wieprzowiny mielonej i 30% wolowiny mielonej wymieszac z 1 jajkiem, 2 lyzkami maki ziemniaczanej i doprawic sola, pieprzem i majrankiem lub ziolami prowansalskimi.
Nastepnie wstawiamy duzy garnek wody wypelniony 3/4 wysokosci garnka woda osolona. I w tym czasie jak sie woda bedzie gotowac formujemy kartacze. Nabieramy na reke ciasto, rozplaszczamy na rece na dlugosc i szerokosc reki i grubosc placka okolo 2 cm i na ten placek kladziemy owalna kulke miesa, wielkosci czubatej lyzki. Nastepnie zamykamy formujac owalna kulke.
Jak wszystkie kartacze beda juz uformowane, a woda w garnku bedzie wrzec to wrzucamy kartacze do wrzacej osolonej wody. Gotuja sie one okolo 45 minut.
Jak gotowanie kartaczy bedzie dobiegac konca, na patelni na oleju podsmazyc 1 cebule i 1 cm plaster wedzonego boczku, podsmazyc boczek na chrupko, polewac tym ugotowane kartacze. Mozna uzywac do tego tylko cebuli.
Moje kartacze na zdjeciach.
Załącznik 5023858 Załącznik 5023859
Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2012-12-28 o 10:20
|