2012-12-19, 00:08
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: stypendium rektorskie
Cytat:
Napisane przez majajaj
Chciałabym się dowiedzieć więcej na temat tego stypendium, dokładniej chodzi mi o UŁ. Na stronie COSu znalazłam wprawdzie informacje, ale nie jest ich zbyt dużo, tylko wysokość stypendium, do kiedy trzeba składać wnioski i że jest ono przyznawane dla 10% studentów danego kierunku. I tu moje pytanie: czy to 10% tyczy się całego kierunku, w sensie że łącznie dla 10% studentów wszystkich stopni, czy jest wyodrębnione że dla 10% roku II itd. ? I rozumiem, że podział na specjalności się nie liczy?
No i odrębne pytanie dla tych, którym takie stypendium udało się zdobyć - bardzo jest ciężko ?
A, i jeszcze jedno. Dopiero zaczęłam studiować, więc do końca nie wiem, jak to jest z tymi ocenami na koniec, które są liczone do średniej. Z tych przedmiotów, z których na koniec jest zaliczenie na ocenę, to ok, ale co z tymi, z których na koniec jest egzamin? Wtedy jako ocena za semestr liczy się tylko ocena z egzaminu? I czy na ocenę z drugiego semestru, letniego, ma wpływ ocena z semestru zimowego? Bo z tego co zrozumiałam, do stypendium liczy się średnia z końca roku, czyli z drugiego semestru. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 
|
To które przedmioty liczone są do średniej znajdziesz na USOSie.
Czy jest ciężko zdobyć stypendium? Jak dla mnie ciężko nie było. Ale to jest indywidualna sprawa bo nie każdy jest w stanie osiągnąć średnią powyżej 4,0.
Semestr to semestr a rok to rok. Dwie zupełne inne kwestie. Na rok składają się 2 semestry.
|