Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dyskusje luźne i bardziej spięte ;) o ćwiczeniach i diecie :D
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-01-06, 15:07   #501
imitate
Rozeznanie

Dot.: Dyskusje luźne i bardziej spięte ;) o ćwiczeniach i diecie :D

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość
20-25 min na sam brzuch to zdecydowanie za dużo, mój mąż robi trening siłowy całego ciała w 25 minut a brzuch też ma przy tym przećwiczony
wybierz 2 ćwiczenia i zrób po 2-3 serie
i znowu 10 minut niewiele mówi o treningu ani jakie to ćwiczenia ani ile serii ile powtórzeń, jakie obciążenia itp.
znowu brak szczegółow
5 ćwiczeń na ramiona to za dużo, chyba że w to wliczasz też barki
Trening przekombinowany
ile czasu zajmuje Ci całość?
nie masz nic na klatkę ani na plecy co przy 25 minutach ćwiczeń na brzuch może prowadzić do kontuzji nie mówiąc już o dysproporcjach
1.Czyli na brzuch najlepiej wybrać tylko kilka ćwiczeń i robić je 8-12 powtórzeń w 2-3 seriach,tak? A mogę sobie te ćw zamieniać, czy najlepiej ciągle te same ćwiczyć?
To co ja wymyśliłam to wygląda tak: brzuszki (na każdą pozycję 15x; proste nogi, jedna prosta nad ziemią, na zmianę, prosta w górze i znowu zmiana, obie w górze proste), później wyrzucanie nóg prostych w górę, przyciąganie nóg do klatki, przenoszenie ciężarku w takiej pozycji, że nogi zgięte lekko nad ziemią, tułów odchylony, przekładanie ciężarku pomiędzy nogami w takiej samej pozycji, oparcie na rękach i przyciąganie nóg do klatki i jeszcze deska. Każde wykonuję 15 razy, w dwóch seriach.
2. Pośladki - to proste ręce na podłodze, kolano zgięte na ziemi i podnoszę drugą nogę trzymając w górze prostuje i zginam nogę, zmiana, później wypycham nogę w tył w tej samej pozycji, zmiana, następnie leżę na boku i unoszę wyprostowaną nogę, później zginam i prostuję w przodu, zginam prostuje na dół w tej samej pozycji i zmiana strony, jeszcze jest leżenie na plecach i podnoszenie bioder, chciałam jeszcze dołączyć wchodzenie na krzesło z ciężarkami i wychylanie nogi do tyłu, no i te wstawanie z krzesła na jednej nodze ale póki co ciężko mi to idzie.
3. Ramiona - 2kg ciężarki jak pisałam, 2 serie, 15 powtórzeń - na biceps (1. zwykłe podnoszenie, 2. ramiona w bok, łokcie w górze i zginam w łokciu), na triceps (1. trzymam ciężarek w dwóch rękach, łokcie przy głowie i prostuje, 2. prostuję w łokciu z lekko pochylonym ciałem i 3. łokieć przy głowie i prostuję rękę)

Tylko do ramion używam ciężarków, tak to nie, bo ćwiczę w domu i nie mam sprzętu.
Dużo tego bo nie wiedziałam dokładnie jak to ma wyglądać a wcześniej ćwiczyłam z Mel B i innymi i tak sobie dobrałam co mi odpowiadało.
Całość zajmuje mi ok 1.5h w tym 10min rozgrzewki, 30min aerobów na koniec i te ćw siłowe ;p
Jestem otwarta na wszystkie sugestie ) Im wcześniej wprowadzę zmiany tym lepiej

EDIT.
Jestem po dzisiejszych ćwiczeniach i tak:
10min rozgrzewki
BRZUCH - 2 serie x 15 powtórzeń (brzuszki, przyciąganie nóg do klatki piersiowej, przekładanie ciężarka na boki przy uniesionych nogach i lekko opuszczonym tułowiu, w tej samej pozycji przekładanie ciężarka pomiędzy nogami i na koniec 30sek deski, razem 5 ćwiczeń)
POŚLADKI - 2 serie x 15 (wchodzenie na stołek i wychylanie drugiej nogi w tył, zmiana nogi, później ręce i kolana na ziemi i wyrzucam nogę w tył, zmiana nogi, na boku podnoszę jedną później drugą nogę, podnoszenie bioder w pozycji leżącej i na koniec przytrzymanie bioder w górze przy napięciu pośladków, razem też 5 ćwiczeń)
RAMIONA i klatka - 2 serie x 15 (1 ćw na biceps, 2 na triceps - wyciskanie za głowy i drugie przy lekko pochylonym tułowiu prostowanie do tyłu, 3. na klatkę- łokcie w górze prostuję ręce przed siebie i jeszcze łokcie w górze i łączę je z przodu, też w sumie 5 ćwiczeń)
20 minut hulahop i 10 trucht.

Tak lepiej,czy jeszcze inaczej?
Mam też pytanie jak np. już spokojnie będę wykonywać te 2 serie z 15 powtórzeniami, to jak dołączę 3 serie to też muszę 15 powtórzeń czy mogę zacząć np. od 8/10?

Edytowane przez imitate
Czas edycji: 2013-01-07 o 00:01
imitate jest offline Zgłoś do moderatora