Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dyskusje luźne i bardziej spięte ;) o ćwiczeniach i diecie :D
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-01-12, 08:17   #528
malvinus
Raczkowanie

Dot.: Dyskusje luźne i bardziej spięte ;) o ćwiczeniach i diecie :D

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość
Nie znam się na wadach wzroku nie wiem czy każde duże - wiążą się z odklejaniem siatkówki.
Przy ćwiczeniach typu MC (czyli z dużymi ciężarami) następuje tzw. efekt Valsalva czyli zatrzymanie powietrza w jamie brzusznej poprzez zamknięcie głośni. Pomaga to ustabilizować tułów ale następuje chwilowy skok ciśnienia i właśnie to a nie sam wysiłek może być niebezpieczne dla siatkówki.
Jednakże przy zwykłym rekreacyjnym ćwiczeniu jakie uprawia tutaj większość ciężary nie są zwykle duże (nie stanowią wielokrotności wagi naszego ciała) więc też i to nadymanie się jest mniejsze albo żadne
ja chodzilam na silownie 3 miesiace, robilam progres w obciazeniu i niestety moj wzrok znacznie sie pogorszyl... z -3 na -3,5D . chyba ze to jakas kosmiczna zbieznosc w czasie, ale nie wydaje mi sie. szczegolnie "nadymalam" sie przy martwym ciagu sumo (doszlam do 60kg). teraz cwicze juz tylko w domu z mniejszym obciazeniem i bez nadymania sie