2007-03-06, 19:35
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: cera 17-latki <zbiorczy>
Ja co prawda jestem piętnastolatką, ale chyba mogę się wypowiedzieć ? Również mam cerę mieszaną, z drobnymi wypryskami, takimi jakby grudkami. Raz na jakiś czas wyskoczy mi ropny pryszcz. Twarz myję żelem La Roche Posay Effaclar na zmianę z pianką Eris Pharmaceris T lub żelem Iwostin Purritin. Potem tonik, aktualnie Nivea Visage Young. Następnie krem, ostatnio, intensywnie nawilżająca kuracja przeciwtrądzikowa Dermedic, ale odstawiłam go, bo mi nie pomagał, a wręcz przeciwnie (zapchał mnie). Na koniec coś punktowego jeśli potrzbuję- albo antybiotyk Davercin, albo żel Clearskin z Avonu, albo sztyft z olejkiem herbacianym Avon Naturals.
Teraz to się troszeczkę zmieni. Co drugi dzień będę nakładała Isotrex (żel z retinoidami), który przypisała mi dermatolog. Najpierw na 5 min, a potem wydłużac czas o 5 min przy każdym użyciu, aż dojdę do 2 godz i zmyć. Na ropne mam antybiotyk robiony w aptece. Oprócz tego łykam cynk i kapsułki z olejkiem z wiesiołka. No i przy Isotrexie oczywiście będę musiała używać filtrów, wybrałam Iwostin Solecrin SPF 40.
Myślę, że lepiej do twarzy używać żelu lub pianki zamiast mydła. Krem Dove do skóry trądzikowej? Mi on na pewno nie pasuje, bo mnie uczula kiedy stosuje go na twarz (kiedyś próbowałam zmyć nim makijaż jak nie miałam nic innego pod ręką).
|
|
|