Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pro-ana
Wątek: Pro-ana
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-01-17, 12:04   #91
Ilta
Zadomowienie

Dot.: Pro-ana

Dziewczyna chce merytorycznej odpowiedzi, to jej przytocze moje z forum pro-ana, gdzie rozmawiam z dziewczynami. Nie mogę dać linku bezpośrednio do forum, bo to narusza regulamin a i nie chcę. Natomiast same informacje mają walor psychoedukacyjny.

Jeśli wklejone zdjęcia są niezgodne z regulaminem to bardzo proszę o usunięcie postu - mam mieszane uczucia co do nich.

Zagłębiłam się w temat wklejanych zdjęć na strony i blogi pro-ana.
Czy ktokolwiek zauważył, że są to zdjęcia w 99% bardzo młodych lub młodych kobiet ?

Zainteresowało mnie zagadnienie, czy ktokolwiek interesował się, jak takie ciało zaczyna wyglądać w momencie, kiedy skóra traci jędrność a skutki restrykcyjnej diety zaczynają być widoczne w czymś więcej, niż złym nastroju, rzucaniu się na słodycze lub poczuciu zimna, bólach głowy itp.

Otóż standardowym przykładem zdjęcia pro - ana jest na przykład ta oto dziewczyna:

Przyjemnie ? Ok. Pomijając interesującą kwestię, że mało która pokazuje twarz a część używa nagminnie opcji wydłużania zdjęcia (przez co wyglądają na chudsze) w Photoshopie, załóżmy, że ma 25 lat i właśnie włókna kolagenowe przestały pracować. Brak miesiączki spowodował przyśpieszenie starzenia się albowiem organizm odbiera to, jako wejście w okres menopauzy. Brak składników odżywczych powoduje, że organizm nie ma budulców. Z tego samego powodu lecą włosy. Skóra jest przesuszona, co dodatkowo powoduje powstawanie zmarszczek. Załóżmy też, że nie ma na podrędziu setek złotych na zabiegi upiększające, które chociaż minimalnie by pomogły (bo w pełni nigdy nie pomogą, jeśli organizm rozpada się od środka), ma za to zaawansowaną osteoporozę (brak składników odżywczych oraz miesiączkowania).

Zakładając, że akcja jej serca (brak elektrolitów) nie zatrzyma się przed 30stką, to już po niej można spodziewać się, co następuje (zdjęcia przedstawiają kobiety w wieku ok 32-46 lat):

Skrzywień, odkształceń i generalnie patologicznych zmian w kośćcu.

Uwydatnienie żył, zniszczona skóra, obwisłe ciało.

Dla osób, które za "sposób" na nie uważają "wyrobienie mięśni i zminimalizowanie tłuszczu" przypominam, że aby zbudować mięśnie trzeba im dostarczyć budulca, czyli grubo ponad 2000kcal. Przy niskiej wadze następuje ich zanik. A i nie wiem ile osób zdaje sobie sprawę, że "mięśnie bez tłuszczu" nie istnieja, bo zawsze pozostaje jego minimalna ilość a i nie wiem który motylek chce z takiego

zrobić się taki

Cóż dalej... kiedyś jedna artystka chciała zaprotestować przeciwko ruchowi pro-ana, więc zaprosiła swoje koleżanki na sesję po czym KOMPUTEROWO wychudziła je do 32kg. Efekt :

Skutek był odwrotny do zamierzonego, bowiem wiele dziewcząt z ruchu pro-ana zachwyciło się tymi zmodyfikowanymi zdjęciami i uwierzyło, że może osiągnąć taki "anielski wygląd".
Chciałabym więc nadmienić, że ilość wygładzenia i photoshopa jest w zdjęciu znaczna, bowiem osoby z wagą poniżej 38kg wyglądają tak:

Jeśli zaś zastanawiacie się, co możecie mieć wspólnego z tymi dziewczynami które "przecież poszły za daleko a ja chcę być jak modelka" - dwa fakty.

1.Modelki jakoś dziwnie znikają jeszcze przed 30stką. Pamiętajcie, że oglądacie najczęściej młode, jędrne i nierzadko - przerobione cyfrowo ciała. Warto poszukać osoby z niedowagą po 30stce.
2.Nie każda modelka jest piękna, szczupła i żywa bo np ta oto urocza 18latka

nie różniąca się przecież w zasadzie od tej dziewczyny

zmarła nie przekroczywszy 20 lat z powodu restrykcyjnej diety.

Chciałam, żebyście miały świadomość tego, że nie trzeba być wybitnie wychodzoną osobą, żeby umrzeć przez niedowagę oraz - że ciała, które oglądacie, są jeszcze młode a młody organizm ma jeszcze siłę, żeby walczyć.
Jeśli się go katuje - to w pewnym momencie się poddaje.

Na zachętę jak po prostu dbając o siebie w naturalny sposób można wyglądać po 40

http://40plus.wilhelminamodelsearch.com/winners.html

50

http://www.closemodels.com/model-galler … ?model=650

a z naszego polskiego gruntu - 70

roku życia

Co do ostatniego zdjęcia chodzi mi o ciało, formę i figurę, bo styl ubierania się i bycia nie musi każdemu pasować.

Pamiętajcie, że odmawianiu ciału jego podstawowych potrzeb chwilowo na pewno da efekty, ale jeśli zamierzacie żyć dłużej, jeśli macie plany i marzenia wykraczające poza wagę - to warto wysnuć refleksję co będzie dalej. Bo wychudzone ciało nie będzie potem ani jędrne, ani sprężyste a może nie być w ogóle, jeśli pewnego dnia nie będzie miało po prostu na czym pracować. A wtedy już tylko kropidło i w ziemię. Tylko po co ?

Pragnę też zauważyć, że przyrównywana do ideału Twiggy

mająca obecnie ponad 60 lat także w jakiś dziwny sposób przestała być wychudzona

jak tylko zakończyła karierę modelki. Tylko czy przez to stała się momentalnie brzydsza ? A może nadal jest szczupła i śliczna ?

Powiedzmy, że masz 14 lat i włączasz się w ruch pro-ana.
Twój organizm ma zakodowane, że rośnie do 1,72m , obecnie masz, dajmy na to 1,62.
Żeby urosnąć do 1,72m potrzebuje: czasu, budulca i mocnych kości.

Niedowagę utrzymujesz od 14 r.ż. wzwyż.

Nie dostarczasz budulca, nie masz miesiączki - masz za to osteoporozę.

Organizm ustala, że nie ma "za co" rosnąć, kości są za słabe a poza tym chyba coś jest nie tak, bo nie jesz, pewnie pandemia głodu, trzeba wydatkować to co jest na ważniejsze sprawy - np. bicie serca.

Mogłaś rosnąć do 17-20 r.ż. Mieć wzrost modelki. Niestety - już go nie będziesz mieć, bo nawet po odzyskaniu wagi - jeśli miałaś rosnąć do pewnego wieku i ten czas minął, to przykro mi.

Ja rosłam do 16 r.ż. Można rosnąć do 20. Nie ma reguły.

Brzmi nieprawdopodobnie? Miałam okazję widzieć dziewczynę, która miała 30 lat a od 12 r.ż. anoreksję. Pomijając wyniszczenie ogólne - miała ok 1,50m wzrostu.

Chociaż - dla niektórych to marzenie, na zawsze pozostać z wyglądu małą dziewczynką. Piszę to dla tych, które jednak nie chcą.

Jak orzekłaś - Twoje ciało i Twój wybór.

----

A popros - czy mamy na sali ginekologa i dermatologa ?

Edytowane przez Ilta
Czas edycji: 2013-01-17 o 12:08
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując