2007-03-07, 22:37
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Błędy ortograficzne na forum
Cytat:
Napisane przez selfish
No oczywiście, że to nie jest forum polonistyczne. Nie rozumiem intencji - poprawnie należy pisać tylko na takim forum? A o zasadach trzeba tylko na dyktandach pamiętać?
Pisząc o publicznym upominaniu miałam na myśli osoby, które notorycznie nie przestrzegają przyjętych zasad - a nie osoby, którym przytrafi się jakiś błąd czy literówka. To po pierwsze. A po drugie - dlaczego komuś może się nie chcieć wysilić i pisać poprawnie, a mnie musi się chcieć to tolerować?
Rada "można włączyć opcję ignore" jest bez sensu. Przychodzę na forum, żeby czytać i rozmawiać, nie po to, by obejrzeć obrazki.
I ostatni argument - pisanie PW. Jeżeli ktoś się nie wstydzi pisać "pokemonami", to dlaczego ja mam mu dyskretnie zwracać uwagę? Żeby się nie obraził? Haha. A czytelnika swoją językową niewiedzą czy swoim ortograficznym lenistwem, swoim lekceważeniem zasad języka, którym wszyscy się posługujemy, obrażać można, tak? Nie podoba mi się to i tyle.
Tak, to nie jest forum polonistyczne. Ale jest to forum publiczne, na którym jednocześnie nie pochwala się łamania reguł polszczyzny i toleruje powyższe, pobłażając tym, którzy owe reguły łamią. Paranoja. I żadna PW tego nie załatwi. Zresztą kto i ile miałby ich wysłać?
|
A ja nie rozumiem Twoich intencji .
Jak nie odpowiada Ci czytanie pokemonów,wypowiedzi z błędami,literówkami i nie chcesz pisać PW w tej sprawie do autorki-daj jej ignora i po sprawie.Wbrew pozorom nic nie musisz tolerować-opcja "ignor" załatwi sprawę.
Nie jesteśmy w szkole,żeby chodzić za osobami robiącymi błędy i je poprawiać.
Zwłaszcza,że można zrobić to dyskretnie ,pisząc PW.
A publiczne wytykanie komuś błędów daleko mija się z kulturą -oczywiście tego wytykającego .