|
Lubisz swoją pracę?
Jak się żyje w Polsce, każdy wie. Jestem studentką utrzymującą się samodzielnie w jednym z najdroższych miast w Polsce za pieniądze sporo poniżej średniej krajowej, czasami dorobię kilka groszy. Cóż, zaciskam pasa i jakoś jadę, bo wiem, że pracuję na swoją przyszłość w innym kraju. Ale póki są studia, żyć za coś trzeba, a od rodziców wiecznie ciągnąć nie można.
I tak oto pracuję w miejscu, które swego czasu ogłoszone zostało najgorszym pracodawcą roku. Praca ma swoje uroki i pozwala mi łączyć ją ze studiami, ale fakt, że do ideału jej daleko. Umiem na szczęście oddzielić czas spędzony tam grubą krechą gdy wracam do domu, mimo wszystko rozglądam się za czymś nowym. Lubię biurową robotę i myślałam o czymś na kształt sekretarki w małej, przytulnej firmie. Dziś weszłam na wątek o mobbingu w pracy i oczy mi na wierzch wylazły... Po raz pierwszy od dawna doceniłam miejsce, z którego wielu ucieka i jest stała rotacja, bo widzę, że może być dużo gorzej. I przestraszyłam się szukania nowej pracy, bo gdybym mogła trafić w takie piekło, to wolę tyrać za marne grosze u siebie.
Stąd moje pytanie - czy w Polsce jest naprawdę tak strasznie? Czy tu się nie da normalnie żyć, pracować za przyzwoite pieniądze i lubić swoją pracę? Wpadłam w sporego doła przez historie dziewczyn z tamtego wątku (strasznie im współczuję), więc chętnie usłyszałabym opinie osób, które lubią swoją pracę, chętnie do niej chodzą i godnie żyją. Bo gdzieś musi być dobrze, prawda?
|