2013-01-20, 22:58
|
|
|
Przyczajenie
|
Czy warto dojeżdżać?
Hej, mam mały dylemat i mam nadzieję że pomożecie mi go rozwiązać 
Jestem teraz w trzeciej klasie gimnazjum, a więc niedługo będę musiała wybierać szkołę średnią. Mieszkam w dość małym mieście, jest tutaj nawet dobre liceum. Do większego miasta musiałabym dojeżdżać około godziny. Jest jeszcze problem z tym że mam chorobę lokomocyjną, w autobusie i aucie strasznie mi niedobrze, natomiast w pociągu jest wszystko dobrze. Tylko że niestety każdy wie jak nasze pociągi jeżdżą, jakie są opóźnienia i w ogóle....
Najgorsze jest jednak to że będę sama Wszyscy moi znajomi idą do tutejszego liceum. Wiem że w nowej szkole na pewno kogoś poznam, ale nawet jeśli - to kiedy będę się z nimi spotykać? Po szkole będę musiała wracać do domu, w domu się uczyć, a potem iść spać, bo rano szybko trzeba iść na pociąg... i tak w kółko. I o ile nie będzie mi to tak bardzo przeszkadzać od poniedziałku do piątku, to w weekendy już bardziej. Wszyscy będą się bawić, spotykać, umawiać a ja? Z kim? Ze starymi znajomymi kontakt się urwie, no bo jednak wspólna szkoła łączy najbardziej. Nie będziemy mieli tematów, oni będą rozmawiać między sobą, a ja będę siedzieć sama w domu I dlatego zastanawiam się czy nie lepiej zostać i chodzić do szkoły tutaj gdzie mieszkam. Droga zajęłaby mi pięć minut, po lekcjach wracałabym na obiad, chwila odpoczynku, potem wychodzę z przyjaciółmi, no i wieczorem nauka. Nie wiem, zupełnie nie wiem co robić. Proszę pomóżcie, powiedzcie co sądzicie, co zrobilibyście na moim miejscu. Wiem że nauka jest najważniejsza, no ale nie samą szkołą człowiek żyje. Każdy musi czasem odpocząć i spotkać się z przyjaciółmi a ja boję się że nie będę ich miała W końcu liceum to podobno cudowny okres, nie chcę go potem źle wspominać.
Edytowane przez Agata_21
Czas edycji: 2013-01-20 o 22:59
|
|
|