Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nikon D80 - jaki obiektyw do makro?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-01-23, 20:31   #1
Yasinisi
Zakorzenienie

Nikon D80 - jaki obiektyw do makro?

Dziewczyny mam problem..

Posiadam lustrzankę Nikona D90 i obiektywy Nikkor 50 mm i Nikkor 70-300.

Poza tym zaopatrzyłam się w 2 żarówki o temperaturze barwowej 5400 na statywie i parasolkę srebrną odbijającą światło.

No i szukam teraz jakiegoś obiektywu typowo do zdjęć makro.
Niestety amator ze mnie, nie bardzo się na tym znam, dlatego postanowiłam poprosić Was o jakieś wskazówki..

Po pierwsze jaki obiektyw wybrać - najchętniej w okolicach 1000 zł. Max 1700zł.

No i po drugie odnośnie samej fotografii przy posiadanych prze ze mnie sprzętach.. Niestety zdjęcia stale wychodzą mi średnie, a jako że prowadzę bloga to zależy mi na tym by dopracować je do perfekcji.. No a przynajmniej na tyle na ile mogę..

Światło mam chyba wystarczające, kwestia teraz obiektywu i ustawień aparatu by zdjęcie przy sporych zbliżeniach pozostawało ostre, by dobrze było widać fakturę lakieru itd. Mam nadzieję, że wiecie o czym mówię

Zastanawiam się nad Tamronem 90 mm di Macro, ale on jest ciut drogi.. Z kolei w salonie Nikona polecili Nikon 40 mm Micro, który jest niemal połowę tańszy, ale czy dla moich potrzeb lepszy, wystarczający?
Niestety nie wiem.. Liczę na waszą pomoc

W załączniku pierwsze zdjęcie to efekt jaki chciałabym uzyskać, a drugie zrobione przeze mnie obiektywem 50 mm, jeszcze bez żadnej obróbki.

Będę wdzięczna za wszelkie rady i wskazówki..

źródło zdjęcia: http://wackylaki.blogspot.com
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 5.jpg (23,5 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_2891.jpg (48,3 KB, 38 załadowań)

NIE PRZESYŁAM TŁUMACZEŃ KSIĄŻEK!!!

Edytowane przez Yasinisi
Czas edycji: 2013-01-23 o 20:35
Yasinisi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując