Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-01-26, 11:59   #2021
idzia111
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013 Cz.3

A z zasiłkami tak jest:

Obecnie kwota na osobę nie może przekroczyć 539zł (gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne 623zł), a od 1 listopada 2014r. mają podnieść na 574zł (gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne 664zł). To jest na rękę. Takie same zasady są przy zasiłkach rodzinnych i przy zasiłkach wychowawczych. Przy trzy osobowej rodzinie nie jest trudno przekroczyć tę kwotę. Nie wiem ale chyba my się nie załapiemy na wychowawczy, jakoś liczyłam, że jak odejdą moje pobory (bo wtedy odejmuje się pensję matki, ponieważ nie zarabia, tylko idzie na wychowawczy) to i tak przekroczy nam trochę. Zobaczymy, póki co teraz przekroczyłoby chyba trochę ponad 2 zł, hehe, to jest pech. Tyle, że wychowawczy to 400zł miesięcznie. Każda kobieta może być na wychowawczym 3 lata na jedno dziecko, ale przez całe życie (nawet jak urodzi więcej dzieci) może być maksymalnie 6 lat na wychowawczym. Z czego pierwsze dwa lata jest płatne a trzeci rok nie. Można być na wychowawczym nawet jeden rok, sama decydujesz.

Jeżeli nawet przekroczy się dochód na osobę to każda pracująca kobieta ma prawo do urlopu wychowawczego, tylko wtedy bezpłatnego, ale uwaga ... zalicza sie ten czas do emerytury. To jest kwestia dogadania się z pracodawcą czy idziemy czy nie.

Ja mam małą pensję, ale jednak 400zł to baaardzo mało i raczej wrócę do pracy (na 99%), nawet jak się załapię na płatny. Piszę raczej, bo moje motto ,,nigdy nie mów nigdy".

charmeuseWitamy nową mamę, wszystkie jesteście mile widziane.

zaneta88Z tym wyliczeniem do macierzyńskiego nie wypowiem się. Nie mam w tej kwestii takiej wiedzy. Wiem, że na ogół biorą podstawę z ostatniego roku, a jak nie minie rok to .... Jest tu ktoś mądry, kto pomoże?

A swoją drogą, dla banku jesteśmy za biedni na kredyt, a dla MOPS za bogaci, bo nawet zasiłek rodzinny się nie należy, eh życie ...

Edytowane przez idzia111
Czas edycji: 2013-01-26 o 12:09
idzia111 jest offline Zgłoś do moderatora