2013-01-28, 00:10
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: "psychologia dla magistrów" w 3 lata, Poznań. Prawda, czy fałsz?
Jest możliwość, z tego co widziałam mają bardzo napakowany program. Ale zakłada się, że to jest skierowane już do 'dojrzalszych' osób, już po innych studiach (nie wiem czy nie z podobnego zakresu np. pedagogika etc., trzeba by sprawdzić), więc myślę, że da się na 100% sensownie ułożyć te przedmioty bez wbijania ich w główkę jak dzieciom (tj. tak jak to jest z 19latkami po liceum na dziennych).
Co do specjalizacji - psychologia nie daje Ci tak naprawdę żadnej konkretnej specjalizacji. Szczególnie w zakresie klinicznej ważniejsze są potem szkoły psychoterapeutyczne i kursy, tu dostajesz tylko zarys i teorię plus podstawę taktyki, ale nie wyobrażam sobie puszczenia takich psychologów do terapii bez (przeważnie) 4 lat staży, wykładów i WŁASNEJ psychoterapii w szkołach terapeutycznych (kosztują ok. 30k w ciągu 4 lat).
(Zresztą to zmierzenie się z sytuacją na miarę paragrafu 22, szaleństwo )
W Pzn nie ma stricte psychologii klinicznej dzieci i młodzieży (bardziej w zakresie wykorzystania seksualnego jak coś). W Warszawie jest. Ale jak mówiłam, te specjalizacje to tylko kwestia teoretycznego ukierunkowania, które później i tak trzeba uzupełniać i o teorię nadal (już w konkretnym paradygmacie, leczeniu konkretnych zaburzeń), jak i PRAKTYKĘ.
|