Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - papier czerpany - przepis :)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-03-11, 09:23   #32
kalima
Raczkowanie

Dot.: papier czerpany - przepis :)

witam w ten piękny niedzielny poranek!!!
otóż i ja szarpnęłam się wczoraj na zrobienie papieru czerpanego, oczywiście górę wzięła dusza eksperymentatorska i oto co mi wyszło!
zmiksowałam 2 zamieszczone tu przepisy, tzn, poszarpałam gazet, zalałam wodą i grzecznie odstawiłam na noc; rano jeszcze raz rozdrobniłam całość paluchami - wyszła szara,obrzydliwa maź... więc w przypływie wiary w wysublimowane reklamy proszków do prania, sypnęłam sporą garść takiego, co to ponoć daje śnieżnobiałą biel;-) nie za wiele to dało, ale przynajmniej sumienie miałam czyste, że próbowałam, no i zniwelowałam trochę paskudny zapach farby drukarskiej!
potem złapałam za mikser, dla nadania kolorytu dorzuciłam 1/4 zeschniętej plakatówki w kolorze cytrynowym, 1 1/2 nakrętki krochmalu (tyle mi zostało) i na koniec, już bez miksera - kilka włókien sizalu.
KILKA UWAG:
- patent z czerpaniem mazi sitkiem jest super!!! jak sie trochę przyciśnie, woda się odsącza i po przełożeniu na ręcznik można sobie uformować całkiem zadowalający kształcik
- suszyć za pomocą żelazka przez ręczniczek - ok - ale broń boże unikać kontaktu z gazetami, bo odbijają się literki
- sizal okazał się pomysłem na 3-... zielony mi zupełnie wyblakł (dobry proszek....), żółty mniej, ale i tak go nie widać - dodany w końcowej fazie, tuz przed potraktowaniem wałkiem - odkleja sie od całości
ufff - mimo wszystko jestem zadowolona, z tego, co mi wyszło! na tło do wielkanocnych karteczek powinno się nadać
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg new_IMG_0823.jpg (71,9 KB, 526 załadowań)

kalima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując