Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dobra metoda antykoncepcyjna?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-05-20, 22:11   #77
asinek
Raczkowanie

Dot.: Dobra metoda antykoncepcyjna?

napisze tylko krotko i przede wszystkim nie o skutecznej antykoncepcji, prosze bardzo o zmilowanie.
Ale troche mna zatrzeslo twierdzenie ze na zachodzie kobiety po 40 rodza malo dzieci z wadami wrodzonymi. Jasne ze tak! Bo badania prenatalne umozliwiaja nie wykluczenie tylko znalezienie tych wad i usuniecie ciazy. Czytalam wypowiedz jednego ginekologa (dokladniej - patologa ciazy) z Düsseldorfu, ktory codziennie diagnozuje kilka przypadkow wad wrodzonych - czyli bedzie kilkaset w roku. Srednio dwie matki (w skali rocznej) sa sklonne urodzic dziecko z wada. Reszta tych dzieci jest zabijana (usuniecie ciazy w 26 tygodniu jest sprawa dramatyczna - to nie jest tylko "zabieg" ale porod).
Statystyki poczec sa takie same jak podaje Mskladaczek (o ile nie przekrecilam nicka) - dzieci z wadami wrodzonymi poczynaja sie tym czesciej im starsi sa rodzice, krzywa logarytmiczna. A ze sie nie rodza, coz...

Co do metod antykoncepcyjnych - dobrze dobrana pigulka jest skuteczna i nie ma skutkow ubocznych (problem z dobraniem jest chyba wszedzie). Spiralki metalowe moga wywolywac alergie u osob uczulonych na miedz, jesli nie to sa skuteczne ale jesli przypadkiem jakis plemnik toto ominie i jajeczko sie zagniezdzi moze sie to skonczyc nieprzyjemnymi konsekwencjami dla mamy i dziecka. Spiralki hormonalne moga miec takie same wady jak pigulka (bo zawieraja hormony) poza tym ta nowa spiralka Scheringa (pisze o moim lokalnym rynku czyli o niemczech)mnie niepokoi o tyle ze w zadnej ulotce nie ma ani slowa o skutkach ubocznych - nie wierze w srodki bez skutkow ubocznych. Poza tym producent nie odpowiedzial mi co sie stanie gdy przypadkiem jednak zajde w ciaze. Moj gin tez nie potrafil mi tego powiedziec.

Plastry to tak jak pigulka tyle tylko ze na skorze, odklejaja sie, moga tez draznic wrazliwa skore no i moim zdaniem ohydnie to wyglada ;-) (ja sama nie nadaje sie do tego typu antykoncepcji, na pewno zapomnialabym o naklejeniu nowego plastra ...)

Nowoczesne metody naturalne moga byc bardzo skuteczne o ile mamy czas i ochote sie nimi zajmowac (ja nie mam poki co ale moze zmienie zdanie). Nie kalendarzyk, ten jest smiesznie malo skuteczny, bo istnieje tez cos takiego jak spontaniczne owulacje ktore sie nie "trzymaja" cyklu - ale metody objawowe SA skuteczne tylko tez TRUDNE(obserwacja temperatury i zmian sluzu plus ew. zmian sliny .. ale to ostatnie to wyzsza szkola jazdy ...)

Persona podobniez jest swietna jesli chce sie zajsc w ciaze ;-).
pozdrawiam
i nie mieszam sie dalej
asinek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując