2013-01-31, 11:22
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy tutaj swoją bazę - czyli już trzy lata razem. XI-XII.2009
Aniulka zazdrość u dziecka to chyba nie tylko z faworyzowania drugiego wynika - np. z dnia codziennego - u nas jak Iza myje zęby to Grześ musi juz i teraz bo inaczej jest , ze ona musi a on to co, przy czym on je kaszę przed spaniem to trudno aby mył przed i po, teraz to już ją gonie jak i on idzie myc i rano i wieczorem, i tak w zasadzie mam ze wszystkim - z jedzeniem, ubieraniem itd.
a gdybym sobie pozwoliła na odrobine faworyzownaia Grzesia to Izka chyba by mi białej gorączki z zazdrości dostała, a jest potwornie zazdrosna o niego, wiadomo, ze u nich różnica wieku jest ponad 3 lata i innych rzeczy wymagam od niej i od niego, jak mała mi zaczyna swoje fochy to się np. pytam to co mam cię traktowac jak trzy latka? i dużo z nią romawiam - staram sie spędzac tylko z nią troche czasu, już sa efekty ale jednak zazdrość wgrywa jak na razie
po analizie zachowania Izy stwierdzam, ze u niej zazdrość spowodowana jest, ze nie traktuje ich tak samo - bo i ciężko ona w szkole - to się uczymy pisać i czytać, dodawac itd, a on w przedszkolu to ja go uczę kolorów (a nie pisałam Wam - podejrzewałąm małego o daltonizm) itd.
to, ze się kocha tak samo to jedno drugie jednak, ze dzieci z samej racji wieku są już inaczej traktowane bo młodsze zawsze dopiero sie uczy tego co starsze juz umie od jakiegoś czasu
w codziennych czynnościach sa na równi - sprzątanie po sobie, czytanie książek itd.
no to czas na mnie
Edytowane przez magdawikp
Czas edycji: 2013-01-31 o 11:28
|
|
|