Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Co was irytuje w książkach - fabule, wydaniach itd.?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-01-31, 15:25   #43
201607231707
Konto usunięte

Dot.: Co was irytuje w książkach - fabule, wydaniach itd.?

Cytat:
Napisane przez linaya Pokaż wiadomość
Mnie irytują błędy w tłumaczeniach przy obcojęzycznych ksiązkach. Źle przetłumaczone tytuły (Np. "One for my baby" Tony'ego Parsonsa polski tłumacz przetłumaczył jako "Za moje dziecko" co nijak ma się do prawdziwego sensu tytułu i treści książki), jak również różne zwroty potoczne w treści książek. W jakiejś książce przeczytałam, że dziewczynka była uczesana w świńskie ogonki. Chodziło o warkoczyki (ang. pigtails)
Tak! Albo dosłowne tłumaczenie idiomów lub slangu

- brzydkie okładki, filmowych też nie znoszę
- 3/4 bohaterek książek z gatunku young adults: piękne,
dealne, mają super moce i są nadzieją świata
- stalking jako idealna forma podrywu - vide Edzio i Patch z Szeptem
- miłość błyskawiczna - dwa dni i oddadzą za siebie życie
- tendencja do opisywania co chwila jaki to zaj*biście przystojny jest ukochany bohaterki - kuuurrrr... po trzech tomach juz to wiem, zajmij się fabułą!
- nierozwinięte i potraktowane po łebkach wątki
- nikt nie może być zaj*bistszy niż ukochany głównej bohaterki
- kiedy autor zapomina, co sam napisał - jak bohater w pierwszym tomie ma dwójkę rodzeństwa, to w następnym nie może miec tylko siostry (autentyk!)
- spoilerów w opisach na tyle okładki - mistrz zaspoilerował dwa wątki w dwôch następnych tomach
- beznadziejnie opisany seks, w ogóle zero napięcia seksualnego międy bohaterami - mistrzami są tu Grey i Jace Lightwood - zalotni jakby na podryw do prosektorium chodzili...
- sztampowe opisy bohaterów - kruczoczarne włosy zawsze powiewają na wietrze, a złote loki spływają na ramiona
- kompleks bohatera, czyli główny bohater/bohaterka obwiniają się o wszystko - nawet o to co nie ma z nimi żadnego związku
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując