Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - 12.03.2007 Godzina ZERO!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-03-11, 23:24   #4
mistress
Raczkowanie

Dot.: 12.03.2007 Godzina ZERO!

No to masz 3 latka wiecej niz ja Studiujesz? Ja mam na horyzoncie straszne widmo matury
8 kg to na szczescie wbrew pozorom nie jest az tak strasznie duzo! Malutka, po 1: o ktorej chodzisz spac? Widze ze jeszcze sie nie polozylas, wiec pewnie m/w tak jak ja, kolo 24. Chodzac spac o tej porze jedzenie kolacji o 19 jest pozbawione sensu! Powinnas jesc kolacje najwczesniej 3h przed snem - inaczej bedziesz szla spac glodna, zwolnisz sobie metabolizm, organizm nie bedzie mial w nocy z czego sie regenerowac i bedzie "zzeral" Twoje cenne miesnie zamiast tluszczyku! Tak wiec kolacja moja droga o 21. Dodam jeszcze, ze kolacja musi byc bialkowa. Bialkiem sie nasycisz w miare i nie bedziesz miala ochoty na slodycze. Bardzo dobrze znam to co przezywasz, przechodzilam przez kompulsy, myslenie anorektyczne az po bulimiczne ataki wlacznie z prowokowaniem wymiotow :/ Ale poszlam po orzum do glowy i juz staram sie odchudzac z glowa.
zacznijmy od poczatku: 1kg na tydzien to maks co powinnas tracic. Czyli deficty dzienny kalorii powinien byc w granicach 1000 kalorii. Jestes malutka, wiec Twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne to, jesli nie cwiczysz ani troche, 1850kcal. Ale tu zaznaczam : jesli chcesz schudnac trwale i ladnie, cwicz! POstaraj sie spalac z 400kcal cwiczac, moze to byc jazda na rowerze, cokolwiek. Rob sobie 1 dniowa przerwe w treningach. W ten sposob bedziesz mogla jesc codziennie 1200 kcal. I bedziesz chudnac, bo bedziesz utrzymywala deficyt kalorii i nie zwolnisz zbytnio przemiany materii.
Jak maja wygladac Twoje posilki?
Powiem Ci, jak wygladaja moje. Ja jem troszenke wiecej, bo i jestem troszke wyzsza, amm 163.
Sniadanie 350kcal - weglowodany zlozone, np otreby, platki owsiane itd (ale nie slodzone platki sniadaniowe ) z mleczkiem lub lepiej, maslanka.
ja przyjmuje taka zasade, ze waze wszytk co jem. W ten sposob nie zdarza mi sie raczej sie oszukiwac, ze jem malo i nie chce mi sie podjadac
II sniadanie ok 200, tez weglowodany zlozone, moze byc np pelnoziarnisty chlebek.
Obiad 250 - koniecznie warzywa!! i ajkies chude miesko, rybka, generalnie bialko.
podwieczrek - a tak ze 150, moze byc np jogurcik
kolacja ok 200, koniecznie bialkowa. Polecam tunczyka w sosie wlasnym, niskokaloryczny, wysokobialkowy, zdrowy
Powinnas zjadac conajmniej 1g/kg wagi ciala bialka dziennie. Warto zjadac wiecej, ok 1,5g/kg. M sie to udaje robic tylko dzieki odzywce bialkowej niestety...
Posilkow mozesz zjadac wiecej: zasada taka, ze czesto i malo, ale im pozniej, tym mniej. Czyli sniadanie jak najwieksze!! II sniadanie tez dosc. Obiadkiem nie folguj. POdiwecozrek ot tak, no i kolacja. Ale im dluzszy masz dzien tym wiecej posilkow. Nie rob przerw miedzy posilkami dluzszych niz 3,5h. W kazdym razie nie powinnas zbyt dlugo odczuwac glodu.
Hmm co by tu jeszcze.... No nie wiem, moze masz jakies pytania???
Jesli chodzi o to, jak dlugo powinnas chudac, to ja mysle, ze jesli utrzymasz spadek wagi kg/tydz, to odchudzaj sie tymi 1200kcal przez 5 tygodni. Potem stopniowo dodawaj kalorie do diety: po ok 100 na tydzien. W ten sposob unikniesz jojo i schudniesz wszystko, co zaplanowalas, a nawet moze i wiecej. No i jesli chodzi o wazenie: waz sie raz na tydzien najlepiej... No i wyniki najlepiej sprawdzac na centymetrze Znany to fakt, ze tluszcz wazy mniej i zajmuje wiecej miesjca niz miesnie, wiec chudnac i wyrabiajac sobie miesnie, mozesz nie tracic wagi a tracic centymetry
Jakbys miala jakies watpliwosci to pytaj, nie jestem ekspertem ale swoja wiedze mam, ehhh naczytalo sie tego wsyztkiego marzac o schudnieciu....
Buziam