|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XVI
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;39033476]testuję papierek przy wodzie - nie bardzo zmienia kolor, ew. trochę ciemnieje,
przy wkładce i przy wejściu do pochwy - robi się zielony.
OCB?[/QUOTE]
te papierki to masz w jakiej skali pH (od 1 do 14 czy węższą)?
generalnie to: od intensywnej czerwieni, przez coraz słabsze jej odcienie do pomarańcz = kwaśne pH (od 1 do 6) pH obojetne to brak zmiany kolory, pH zasadowe od lekkiej zieleni po niebieski i granat (od pH 8 do 14)
tylko wiesz papierki lakmusowe są mało dokładne i średnio miarodajne 
pH w pochwie powinno miec odczyn lekko kwaśny - szczepy Lactobacillus produkujace kwas mlekowy odpowiadają za utrzymanie takiego pH, ale w pewnych indywidualnych przypadkach dochodzi do przejściowej zmiany pH na obojetny lub lekko zasadowy - może to być spowodowane np toczącym się zakażeniem, antybiotykoterapią, określonym momentem w cyklu, gdzieś słyszałam że i tarczyca i ciąża może miec wpływ 
więc generalnie moim zdaniem ciężko papierkiem stwierdzić czy to wody czy wydzielina (jak juz jesteśmy przy temacie to jak byłam w szpitalu dzien przed porodem to 3 lekarzy w trakcie badania debatowało czy mi się sączą wody czy to wydzielina, więc widać nie ma tak łatwo)
jeszcze nalezałoby dodać że mocz też może miec pH w tych okolicach co ci na papierku wychodzi 
zakładając że masz standardowy papierek i pomiar przeprowadziłaś prawidłowo to wychodziło by że masz lekko zasadowe pH (od 8 do 11 w zależności od odcienia papierka)- i tu są jak dla mnie dwie wersje (sączenie wód pomijam bo się nie znam i najmniej prawdopodobne mi się wydaje, zdaje się że wtedy pasek bedzie niebieski) albo zmiana pH jest u ciebie zjawiskiem w pewnym sensie fizjologicznym i wynika z bycia w ciąży - a zmiana pH sprzyja zakażeniom bakteryjnym - a chyba miałaś podejrzenie i jakies tam leki dostałas...
albo miałaś lub masz nadal (ale posiew ci oki wyszedł z tego co pamiętam) zakażenie które leczyłaś, a jedno i drugie skutkuje wybiciem naturalnej flory, zaburzeniem równowagi a więc i wahaniem się odczynu a twoje obserwacje śluzu innego niż normalny może to potwierdzać
nawet jak kiedyś czytałam o tych testach do wykrywania wód (te domowe co można było kupic a aptece) to tam pisało że jesli papierek zmieni kolor na jakiś tam to prawdopodobne jest sączenie wód lub zakażenie - ogólnie te testy wycofano ze sprzedaży - więc możliwe że własnie były za mało miarodajne i niepotrzebnie zbyt dużą panike wsród ciężarnych wywoływały
ja tam bym się więc papierkiem nie sugerowała specjalnie...
Bezpowrotnie elipsa ma" Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Edytowane przez Alfahelisa
Czas edycji: 2013-02-05 o 11:49
|