Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mąka i kaszka kukurydziana- od kiedy?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-02-05, 20:13   #2
natkulec
Zadomowienie

Dot.: Mąka i kaszka kukurydziana- od kiedy?

Cytat:
Napisane przez deejayno1 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie mamusie
Od miesiąca jestem szczęśliwą mamusią mojego pierwszego kochanego słoneczka. Bobasek jest dość duży i ma dosłownie wilczy apetyt. Moje mleko jest nie wystarczające, dlatego już od 3 tygodni dokarmiam go Bebilonem. Moja mama radzi mi abym podała mu mąkę kukurydzianą na mleku 2% do końca 2 miesiąca a kiedy bobas zacznie 3 miesiąc zaleca podawać kaszę kukurydzianą. Od kiedy karmię go więcej Bebilonem zauważyłam, że ma problemy z kupką dlatego zastanawiam się czy może przejść na naturalne odżywianie.
Szczerze mówiąc nie mam zaufania do mleka modyfikowanego, pomimo, że wszyscy twierdzą, że jego składniki są odpowiednio dobrane do potrzeb dziecka.
Dawniej babcie karmiły dzieci kaszkami, "moda" na mleko modyfikowane ma dopiero kilka lat. Dlaczego odeszło się od karmienia kasza kukurydzianą a poleca się te chemiczne kaszki i mleka?
Stąd mój dylemat, czy od 6 tygodnia życia dziecka mogę dziecku podawać mąkę kukurydzianą a od 3 miesiąca kaszkę?
Jestem mamą 11-miesięcznej córci która też miała i ma spory apetyt. Moje mleko jej wystarczało i nie dokarmiałam. Też nie jestem zwolenniczką mleka modyfikowanego, zamierzam karmić do ok roku a potem nie dawać mm.
Co do mąki i kaszy kukurydzianej to nic nie słyszałam. Natomiast gotuję dla nas i dla małej według 5 przemian (nie wiem czy słyszałaś o tej kuchni) i tam też nie jest polecane wcale mleko modyfikowane. Tam jeśli dziecko nie jest karmione piersią poleca się owsiankę dla niemowląt ( którą moja je od 5 miesiąca) tylko bardzo dobrze zmiksowaną, gotuje się ją między innymi z kaszy kukurydzianej i płatków owsianych. Jeśli będziesz zainteresowana tematem polecam Ci książkę Moniki Biblis "Kuchnia 5 przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych" jest tam wszystko napisane o żywieniu dzieci a także matek karmiących według tej kuchni.
Ze się tak zapytam, kto stwierdził że masz za mało pokarmu?? Czytałam że organizm matki wytwarza tyle ile dziecku potrzeba i nawet jak się matki wydaje że nie ma pokarmu bo np ma miękkie piersi to ten pokarm jest i produkuje się na bieżąco.