Zadomowienie
|
Dot.: Klasa sama w sobie - wątek miłośniczek klasyki, elegancji i prostoty część III
Cytat:
Napisane przez lleenka
Witam
Chciałam też zapytać, co myślicie o krzywych zębach?  Podczas wczorajszych zakupów w Yves Rocher doradzała mi pewna pracująca tam Pani, która miała tak widoczne krzywe zęby, że nie mogłam się skupić na tym, co mówiła  Sama noszę aparat ortodontyczny i pamiętam swoje kompleksy zanim go założyłam. Wstydziłam się odezwać, nawiązywać kontakty z nowymi osobami, uśmiechać się, bo bałam się, że ktoś pomyśli, że nie dbam o siebie. Szczególnie się tym zaczęłam przejmować, gdy rozpoczęłam studia w stolicy. (Pochodzę z małej miejscowości, a do liceum chodziłam do małego miasteczka) Przeżyłam wręcz szok widząc wszędzie tyle atrakcyjnych, świetnie ubranych dziewczyn z prostymi ząbkami i szczupłych. (Borykałam się też z problemem około 10kg nadwagi, ale po I studiów udało mi się schudnąć) Zawsze zwracałam uwagę na zęby innych osób i to ,,zboczenie" myślę, że będzie mi towarzyszyło do końca mojego życia. Zakładając aparat poczułam się, jak nowo narodzona Utkwił mi też w pamięci napis: ,,Dopiero, kiedy schudłam zaczęto dostrzegać moje wewnętrzne piękno" (o zewnętrznym nikt nie musi wspominać, bo to oczywiste) i muszę się z tym zgodzić, dodając ,, Dopiero, kiedy schudłam i założyłam aparat ortodontyczny ... " Zastanawiam się czasami, czy wszystko jest ze mną ok skoro tak myślę... Pamiętam też chłopaka, który spodobał mi się w mojej ostatniej pracy, ale kiedy się uśmiechnął i zobaczyłam jego krzywe ząbki to czar prysł Nie wyobrażam sobie pracować i być wystawionym na ciągły kontakt z nowymi osobami mając krzywe zęby, bo ,,jak Cię widzą, tak Cię piszą" plus chyba wydawałabym się nie do końca wiarygodna(?) w ich oczach. Z góry zaznaczam, że znam osoby, które mimo problemów z zębami w ogóle się tym nie przejmują i je szanuję. Chciałabym po prostu poznać Wasze zdanie na ten temat 
Pozdrawiam serdecznie!
|
Dla mnie aparat ortodontyczny nie jest ważny tylko ze względów
estetycznych ale i tez zdrowotnych. Dzieki temu zęby nie są narazone na choroby przyzebia i prochnice. Przez 12 lat była pod opieka specjalisty ortodonty, nosilismy aparat ruchomy a pozniej normalny, dokładnie samoligaturujacy. Nie żałuje żadnej złotówki wydanej na to, poniewaz była to wspaniała inwestycja. Zniknęły mi bóle szczęki, mimo ze moja wada była kosmetyczna. Jednak wiem jednoczesne, ze nie każdego stac na taki wydatek. Leczenie i aparat sa niezwykle drogimi obciazeniami dla domowego budżetu. Jednak aby nie powracać do aparatu co parenascie lat, lub nawet pare, niezmiernie ważne jest noszenie retainera po ściągnięcia aparatu. Jest to zwykle cienki, niewyczuwalny drucik poprowadzonu wzdłuż wewnętrznej linii zębów, aby utrzymać je w jednej pozycji albo / i tez aparat ruchomy do noszenia na noc. Sama go mam, nosilam na początku, ale juz przestałam, bo to było pare lat temu. Wiem tez, ze nie wszyscy ortodonci zakładają retainer. Bez niego zeby nie sa utrzymywane w prostej pozycji, i uwierzcie ze wracają powoli do starego stanu.