2005-05-22, 20:47
|
|
|
Zakorzenienie
|
Jak sie opalic? - Do Smoczycy i nie tylko
Witam,
Przeszukalam archiwum, niestety nie znalazlam odpowiedzi 
Moja skóra jest jasna/blada, mam cienie pod oczami (mam po tacie, wiec w genach), szybko mi sie robia pieprzyki i ostatnio dostalam przebarwienia.
Chcialam sie na twarzy opalic zeby nie bylo wielkiej róznicy miedzy nia a cieniami. Bo teraz to bez korektora sie nigdzie nie rusze.
Pod oczy chce dac jakis super mocny bloker ( powyzej SPF 50, moze 80? ), ale tylko wtedy jak bede lezala troche na sloncu.
Na twarz tez chcialam bloker, myslalam o SPF 50, zebym wiecej przebarwien nie miala, dodoaje ze pieprzyki sie robia szybko i to te czarne (aktywne).
Pytanie:
° Jak dam pod oczy filtr 80 lub 100 to nie powinnam sie tam opalic, prawda? Czy on naprawde zablokuje slonce i nie beda ciemniejsze cienie? Czy tylko przefiltruje UV i sie itak opale i cienie pod oczami beda ciemniejsze?
° Jak uzyje na cala twarz (szyje i dekolt tez) bloker SPF 50, to czy on da mi sie opalic? Czy moze jest za wysoki? Bede brazowa i dobrze zabezpieczona przeciwko szkodliwym UV?
° Jak bym przez pare lat uzywala filtrów tak jak napisalam, to nie zestarzeje sie szybciej ( skóra oczywiscie, np zmarszczki, przebarwienia), moglabym te fitry zawsze uzywac (nawet przez cale zycie), byc brazowa bez zadnych konsekwencji? Czy itak dostane przebarwienia, zmarszki?
Nigdy nie stosowalam blokerów, bo chcialam byc troszke brazowa, niestety nie opalilam sie nigdy tylko dostalam przebarwienia! Opalam sie trudno, ale jak juz zalapie koloru, to jest latwiej.
Chcialam w tym roku byc troche wiecej na sloncu, nie chce byc blada w lecie.
Co gorsze: w tym roku sie na stale przeprowadzam do Kalifornii, nie moge tam przeciesz unikac kontaktu ze sloncem , dlatego musze znalesc jakies rozwiazanie.
Prosze Was o pomoc, rady
Dziekuje bardzo, Tinkerbell
|
|
|