Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - zwyczaje w waszych '' nowych'' krajach zamieszkania
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-02-17, 12:39   #1
klaudiat
Rozeznanie

zwyczaje w waszych '' nowych'' krajach zamieszkania

Ten watek kieruje do dziewczyn w ciazy badz tych ktore sa juz szczesliwymi mamuskami ale mieszkaja za granicami Polski. Chcialabym dowiedziec sie jak to jest w innych krajach z np.wychowaniem dzieci. Sama mama jeszcze nie jestem ani na razie nie bede ale odkad zaczelam prace w norweskim przedszkolu zaczelam zauwazc duzo roznic miedzy pielegnacja dzieci czy np.kupowaniem niektorych produktow.

Tutaj najprzyklad przeraza mnie zwyczaj mycia dzieci (nawet 6-7latkow) co 3 dni jakos nie moge tego pojac bo widze jak dzieci z dzemem we wlosach przychodza do przedszkola albo nie interesuja sie tym ze dziecko przyszlo w dwoch roznych skarpetach czy porwanych rajstopach. Albo wszy u dzieci to sprawa normalna nikt szumu o to nie robi,a dla mnie to nie do pojecia.
Albo na przyklad w mojej okolicy przez 1.5 roku (tyle wlasnie jestem w norway) widzialam tylko 2 razy dziecko w spacerowce -parasolce . Tutaj wszystkie matki katuja sie tymi ciezkimi wozkami typu: Emmalungja,Brio. Albo np. czesto biora kredyt po to zeby kupic wszystko to co jest drogie ( becikowe jest na serio duze wiec tego pojac nie moge po co jeszcze kredyt na wyprawke).

Wiem ,ze co kraj to obyczaj ale nie myslalam ,ze w cywilizowanych krajach jeszcze tak sie dzieje.
klaudiat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując