2013-02-17, 17:51
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: zwyczaje w waszych '' nowych'' krajach zamieszkania
Dzieki za odpowiedzi 
I wiecie co oni wszedzie za granica mysla ,ze my jakies biedaki i w ogole ale chociaz potrafimy dbac o dzieci. Ja nie mowie tutaj ,ze np.norwedzy robia wszystko zle ale maja jednak jakies dziwne przyzwyczajenia np. praktycznie 95% dzieci jezdzi w czarnych wozkach to az tak za zalobnie.
Z dziecmi norweskimi mam kontakt praktycznie codziennie i dla mnie wiekszosc jest zaniedbana. Np. w Polsce jak jestes obok malutkiego dziecka to az pachnie od niego ta dziecinnoscia , a raczej oliwka.W Norwegii tego nie uzywaja i praktycznie wiekszosc dzieci ma tak wysuszona skore ze az sie luszczy. Albo np. taka sytuacja z przedszkola , na obiad mozna zrobic hamburgery ale na deser jogurtu czy galaretki nie podadza bo za duzo cukru czasami to az nie wiem czy sie smiac czy plakac. Tak samo jak nie moge pojac zeby dziecko 4-5 letnie chodzilo w pampersie w dzien Szkoda tylko,ze oni nie biora przykladu z nas bo jednak w Polsce wiekszosc dzieci wyglada czysto i nie smierdza.
Moze jeszcze inne dziewczyny opowiedza jak to jest w innych krajach. Moze obcokrajowcy maja jednak jakies fajniejsze zachowania wobec dzieci.
|
|
|