Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - minimalistyczny świat Andrew'a Kinga
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-03-17, 19:36   #4
goldfish3000
Wtajemniczenie

Dot.: minimalistyczny świat Andrew'a Kinga

Zgadzam się, interesująca twórczość. Ale przeglądając galerię dopadło mnie przygnębienie. Obrazy przedstawiające maleńkie postacie przy budowlach sakralnych interpretuje jako stan oddalenia od Boga jako istoty niezrozumiałej, niepojętej, która przytłacza człowieka swą potęgą ("First Day Of Abduction"). Z większości obrazów również bije swego rodzaju lęk, te monumentalne budowle z których wypadają różne pojazdy – zupełnie jakby człowiek stał się niewolnikiem cywilizacji, którą stworzył, małym trybikiem posłusznie spełniającym swoją rolę, dla którego jedyną alternatywą jest przepaść ("Suicide Of A Pacer"). Aż nie sposób przeoczyć tej silnej potrzeby wyrwania się, nawet za cenę życia. Dwa z obrazów szczególnie przykuły moja uwagę: "Boy Watching Hole" - nikt poza chłopcem nie widzi wyrwy na drodze, którą idzie spora grupa ludzi, w którą ktoś niewątpliwie wpadł. Sądze że ta postać jest związana z obrazem "Jealousy Wears Red". Autor wyraźnie nie czuje się związany z otaczającym go światem, ale chyba zazdrości mu tej beztroski. Całość ma dla mnie jasne przesłanie - kryzys egzystencjalny.
Generalnie bardzo mi się podoba Wyraźne przesłanie ujęte w estetyczną, interesującą pod względem kolorystycznym, pozbawioną patosu formę.

Jestem w szoku.
Zaraz wracam.

Mój suwaczek
goldfish3000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując