Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?: (
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-03-01, 08:47   #291
Linaewen
Zakorzenienie

Dot.: "Bo to TYLKO ślub cywilny".Cywilny=gorszy?: (

Cytat:

I na koniec coś dla tych którzy uważają że to "tylko ślub cywilny"
Slub jest ślubem, tu jak i w kościele, jest ceremonia, tu i tu jest Bóg.
Wiele osób mówi że kościelny jest lepszy bo składa się przysięge przed Bogiem, co jest mylnym stwierdzeniem, Bóg jest wszędzie.I nawet prawdziwy katolik to wie.Zdarza się jednak, że partnerzy są sprzeczni, bo jeden chce huczną zabawe na 100 osob, a drugi woli skromnie i nie na pokaz.I tak też jest w naszym przypadku, kompromis, najpierw bez dużego wesela, a za pare lat kościelny z duzym weselem. Czy dla mnie
to będzie "tylko" ślub cywilny? nie, bo wesele to tylko impreza po ceremonii, i ślub cywilny będzie dla mnie najważniejszym wydarzeniem, bo tego dnią poślubię po raz pierwszy, za drugim razem zmieni się tylko miejsce czyli kościoł, a papiery z urzędu stanu c. będą dla kościoła gotowe
Po pierwsze jako przyszła cywilna panna młoda bardzo bym prosiła o nie włączanie Boga w moją ceremonię.
Po drugie huczną imprezę na 200 osób można mieć i po cywilnym, więc nie widzę powodu rozróżniania-w kościele koperta, w urzędzie drobiazg.
Wreszcie po trzecie-skromny ślub cywilny często wiąże się z tym, że potem jest planowany huczny ślub kościelny, ale część osób bierze taki z przekonania. A część robi sobie pełne wesele po cywilnym, bo czemu nie? Więc może tak nie patrzeć na miejsce ślubu tylko na stosunki z młodymi i wtedy oceniać, czy warto przyjść czy nie...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując