Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - TRADYCJE I ZWYCZAJE WESELNE ; dawne a współczesne, regionalne, polskie i zagraniczne
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-03-04, 07:08   #4
dezire
Zakorzenienie

Dot.: TRADYCJE I ZWYCZAJE WESELNE ; dawne a współczesne, regionalne, polskie i zagran

Jesli chodzi o nasze wesele i o elementy tradycji (te o dlugiej historii i te o troche krotszej), ktore chcemy zachowac to:

* blogoslawienstwo rodzicow - wierze w energie, dobre slowa, pozytywne intencje - dla mnie blogoslawienstwo rodzicow ma szczegolnie znaczenie
* druhna jest niezamezna - ale to kwestia kolejnosci - jest niezamezna tylko dlatego ze nie wyszla jeszcze za maz - gdyby wyszla wczesniej bylaby ta sama
* bramy beda - to staly element - nawet jesli to bardzo symboliczna brama zorganizowana przez rodzine tuz przed wejsciem na sale
* powitanie chclebem i sola - piekne i polskie
* bedzie starosta i staroscina - super ze jest taka rola, bo moja mama jest niestety po operacji i pomoc rodzicom w trakcie wesela bedzie bardzo wazna, nie chodzi nawet o taka fizyczna pomoc, ale o poderwanie gosci do zabawy. Generalnie drużbowie pomagaja mlodym w trakcie wesele, a starostowie wspieraja rodzicow.
*nasza dalsza kuzynka zaproponowala ze upiecze dla nas kolacz - nie znam tradycji kolacza, ale jest wazna w okolicach TŻ, wiec pewnie dlaczego nie
* suto zastawione stoly - to tez nasza tradycja, goscie moga podjesc duzo i mam nadzieje dobrze, ale przy calodniowym weselu w sumie nic dziwnego. Nasze wesele zaczyna sie wczesnym popludniem - chcemy jak najdluzej nacieszyc sie tym dniem.
*podziekowanie dla rodzicow - rodzice caly czas nam bardzo pomagaj, to bedzie zaszczyt i przyjemnosc naprawde milo ich wyroznic w trakcie wesela
*chcemy zachecic gosci do spiewania przyspiewek w trakcie wesela - no ale tutaj na sile sie nie da

Zerwalismy z tradycja jesli chodzi o:
* wieczor panienski - zastanawiamy sie czy nie zorganizowac jednej duzej imprezy czyli kawalerski + panienski
* na pewno nie chcemy, ze to tata mnie wprowadzal do kosciola - chcemy wejsc juz razem
*oczepiny - tutaj mamy problem : nie chcemy za duzo zabaw, zastanawiamy sie nawet czy rzucanie welonem/muszka na pewno bedzie. O zakladaniu czepka nie ma mowy
* zamiast orkiestry - DJ
* nie wierze w zadne przesady !

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując