|
Dot.: Biżuteria chainmaille - nowe hobby
kamilla2
Drut o którym mowa to miedziany drut posrebrzany. Nie ma więc problemu z rdzewieniem- kółka są przecinane piłką jubilerską, tak że połączenie jest ścisłe i nie ma za bardzo dostępu powietrza żeby się utlenić.
Problem mam innego rodzaju - nie wiem co to za jakość tego srebrzenia, czy wszystkie tak mają ale po jakimś czasie - ok. 8-10 miesięcy codziennego noszenia np. łańcuszka srebrzenie zaczyna się powoli wycierać. Ponieważ pod spodem jest miedź to zaczyna się proces utleniania. Wygląda to nieciekawie bo na ładnym srebrnym, błyszczącym elemencie zaczynają się robić ciemne plamki, które w dodatku mogą brudzić skórę.
Dlatego właśnie szukam innego materiału. Myślałem alpaka- ale poczytałem i nie wygląda tak błyszcząco jakbym chciał (bardziej złotawa), poza tym podobno jest za twarda do piłki jubilerskiej. Inconel- jest piękny ale bardzo drogi i bardzo twardy. Anodyzowane na srebrne aluminium - tylko w gotowych kółkach a ja potrzebuję drutu. :/
Potrzebowałbym materiału który nie jest powlekany tylko sam z siebie jest błyszczący i jasny, a do tego żeby nie był za drogi bo na te projekty czasami idą olbrzymie ilości.
Na tym zdjęciu widzicie porównanie materiałów. Najbardziej mi się podoba Anodyzowane Aluminium Bright Silver oraz posrebrzany drut miedziany (lewy dolny róg) ale oba są powlekane więc nie wiem jak tam z trwałością powlekania :/
|