2005-05-25, 10:58
|
#1
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
zsiadłe mleko
POstanowiłąm napisać tu o zsiadłym mleku (pisaąłm kiedyś chyba na jakimś wątku,ale tu przynajmnie nie zginie w czelusciach plotkowego).
Zsiadłe mleczko, smak dogłębnie polski. Mi zawsze kojarzy isę z wakacjami u babci na wsi
W dobie UHT zsiadłę mleczko jest rarytasem, bo wiadmo UHT się nie zsiada. Ale ja odkryłąm ostatni całkiem przypadkeim jak zrobić mleko o idealnie "sklonowanym", wiejskim smaku. Otóz, nie jakiś jogurt, kefir, itp.też ożna i ja robiłam tak do zeszłego tygodnia. Ale zachorowałąm i brałam antybiotyk a wraz z nim...bakterie osłonowe. 3 kapsułki "Trilac" na litr mleka i mamy następnego dnia mleko gęste jak galaretka, pachnące, orzeźwiające, pyszne... bez tego charakterystycznego gorzkawego posmaku (trzeba wtedy zostawiać troche na następne kwaszenie i mleko jest dobre dopiero po kilkudniowym cyklu kwaszenia).
To mleko na "trilacu" jest o niebo lepsze i pyszne z młodymi, piecoznymi ziemniakami.
|
|
|