Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wakacyjne Mamy 2012 (XXII) - część VII
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-10, 21:37   #2368
Mandragorrka
Zakorzenienie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 (XXII) - część VII

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
czyli, jesli dobrze rozumiem, mogę w rozliczeniu zaznaczyć, że rozliczamy się wspólnie, mimo że będę podawać tylko dochody męża (bo moje są zerowe). O to Ci chodzi?
Tak.
Mnóstwo osób się tak rozlicza i dzięki temu odzyskują ulgę podatkowo niepracującego małżonka. Oczywiście jeśli jest na tyle podatku, aby tą ulgę odzyskać. Ulga za rok to 556,02, czyli co najmniej tyle musi wynieść zaliczka odprowadzona przez pracodawcę.

Chodzi mi o kwotę wolną od podatku Od podatku jest zwolniony dochód w wysokości 3091, a więc daje nam to ulgę podatkową w wysokości 556,02. Jeśli ktoś pracuje na podstawie umowy o pracę to co miesiąc ma potrącane 1/12 tej kwoty. A ponieważ Ty nie pracujesz to nie miałaś tej kwoty potrącanej i możesz to odzyskać w rozliczeniu rocznym.
W sumie w przypadku rozliczeń wspólnych małżonków zwrot poniekąd też wynika z czego innego, ale nie chcę tu za bardzo mącić.
Jeśli masz pita od małża to z ciekawości sprawdź sobie jak wyjdzie rozliczenie kiedy to rozliczycie się razem

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Edytowane przez Mandragorrka
Czas edycji: 2013-03-10 o 21:42
Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora