Zakorzenienie
|
Dot.: Ewa Chodakowska vs Jillian Michael
Cytat:
Napisane przez bajons
Ćwiczę sporo z Jill i ona ciągle powtarza: skup się, myśl o mięśniach, które ćwiczysz, powoli, dokładnie, myśl co robisz...
|
Cytat:
Napisane przez Claire91
Mam takie same wątpliwości-pośpiech to jest może dobry przy bieganiu i cardio, a jak robi się ćwiczenia w parterze (np to w killerze z wyrzucaniem nogi ugietej do góry) to nie wiem po co narzucac takie szybkie tempo jak nie zdąży się porządnie mięsni napiąć.
|
Cytat:
Napisane przez hihi
To jest podstawowa zasada, którą sie zawsze podaje jako pierwszą każdemu, kto pyta o ćwiczenia - że ruch ma iść z mięśni, a nie z rozmachu... a ona majta tymi nogami, czy wypina te biodra, jakby ktoś ją nakręcił, z daleka widać, że świadomej, celowej pracy mięśni to tam nie ma...
edit:
Zresztą każdy, kto trochę potrenuje wie, że bardziej zmęczy 20 dobrze wykonanych brzuszków niż te legendarne 100-300 w serii, o których się pisze na forach  To samo ze wszelkimi wypadami, wypchnięciami ciała - jak się to robi prawidłowo, w napięciu mięśni, to naprawdę ciężko jest osiągać te szalone ilości, o których niektórzy piszą 
|
Cytat:
Napisane przez mariamarysienka
O tak, zgadzam się  Jillian mówi w czasie treningu, żeby siła przy podnoszeniu ciężarka pochodziła z ręki, a nie z rozmachu. U Ewy czegoś takiego nie ma, a nie od dziś wiadomo że siła rozmachu tłuszczu nie spali ani mięśni nie wyrobi 
|
No właśnie o to mi chodzi.
Tj. piszesz, hihi - bardziej męczy dokładność niż szybkość. Zastanawiałam się wykonując jej ćwiczenia, po jaką cholerę tak macham szybko tą nogą, nie mogę nawet spokojnie zrobić wdech-wydech bo ona już, już kolejne powtórzenia- wdeee-wydeeee-wdee - no tak to wyglądało u mnie
W Skalpelu jest ćwiczenie- podpieramy się na łokciach, pozycja typu kot, proste plecy, zginamy nogę w kolanie i uderzamy-góra dół. U niej to było robione tak szybko, że nie nadążałam. Nie potrafiłam nawet skupić się na napięciu. A takie ćwiczenia miałam w szkole i pamiętam jak nam pani wfitka tłukła-powoli, powoli, powoli-masz czuć, że Ci mięśnie żołądek palą No ale każdy wiedział o co chodzi.
Cytat:
Napisane przez Rzabba
Ona bardzo dużo ćwiczeń wykonuje niedokładnie, nie prowadzi ruchu do końca, nie prostuje tułowia, garbi się, chowa ogon pod siebie.
Generalnie nie napina mięśni tam gdzie trzeba, jedynie macha kończynami.
|
Jestem okropnym laikiem ale to co piszesz, nawet ja widzę. A co dopiero osoby tj. Ty.