2013-03-21, 16:07
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.III
Hej!
Dziś jestem meeega śpiąca. Idę zaraz uruchomić wreszcie tygielek, który kupiłam na Ukrainie do parzenia kawy, bo ekspres mi wczoraj padł.
Cytat:
Napisane przez tigrinha
Podobno bardzo ważny jest ostatni tom, bo coś tam istotnego się wyjaśnia i np. moja pani od literatury ze studiów przeczytała tylko te dwa. Oczywiście ja muszę być bardziej perfekcyjna i nie przeczytam ostatniego póki nie przebrnę przez 6 pierwszych (ciekawe kiedy nadejdzie dzień ów...)
|
Przybij piątkę
Cytat:
Napisane przez czerwieclipiec
Wpadłam na trop czegoś bardzo dla mnie ważnego. Niespodziewanie odkryłam pozytywny schemat, złapałam dużo energii i teraz nie chcę jej zmarnować, więc spadam stąd, dopóki działa. 
|
Zdradź jakieś szczegóły, brzmi zachęcająco
Udało się podtrzymać pozytywne nastawienie?
Cytat:
Napisane przez Patri
Na razie stoję w miejscu i krecę się w kółko. Gdzies od 2 lat kiedy skończył sie przymus pisania pracy magisterskiej...
Ty odczuwasz rodzaj frustracji Tygrysie - robiąc TyyyyyLe rzeczy - i ja też - nie robiąc nic. Czy to ma jakiś wspólny mianownik?
|
Myślę, że w obu przypadkach chodzi o to, by robić wystarczająco dużo (nie za mało, nie za dużo) i umieć się cieszyć dokładnie tym, co jest.
Cytat:
Napisane przez fairytale
Tygrys a jak ktoś (ekhu ekhu) nigdy nie ma tak, że chce zrobić nie wiadomo ile rzeczy podczas wyjazdu, a jego oczekiwania zwężają się zazwyczaj do "dobrze zjeść, trochę wypić, pochodzić po mieście i posiedzieć w kawiarniach". Jeśli szczytem produktywności dla tego kogoś jest wieczorne czytanie rozrywkowej książki (zamiast siedzenie w necie) oraz gdy ten ktoś bez najmniejszych wyrzutów sumienia opuszcza lekcję języka obcego, gdyż "czuje się zbyt zmęczony".
To już jest lenistwo, a nie prokrastynacja, co nie?
Jak znaleźć motywację do czegoś więcej ponad codzienną egzystencję?   :conf used:
|
Chyba zastanowić się, czy się naprawdę chce ją zmieniać - czasem dobrze jest pożyć po epikurejsku
|
|
|