2013-03-22, 12:56
|
#2
|
Konto usunięte
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 5 868
|
Dot.: Oporność insulinowa - porady, dieta z niskim indeksem glikemicznym
Cytat:
Napisane przez makeuplearn
Hej Dziewczyny
Okazało się, że mam taką przypadłość, która nazywa się OPORNOŚĆ INSULINOWA. Wiem już o co chodzi z glukozą i nadmierną produkcją insuliny, natomiast całkowicie gubię się z dietą.
Internet jest przepełniony tabelami produktów z niskim, średnim i wysokim IG, ale co strona to sprzeczne informacje :/
Jeżeli któraś z Was dysponuje sprawdzonymi tabelami, które potwierdzają np.:dietetycy, albo ma jakiś przykładowy jadłospis dla diety z niskim IG, byłabym baaardzo wdzięczna za jakiekolwiek informacje.
Pozdrawiam 
ML
|
Hej .
Piszesz, że wiesz, na czym polega odporność insulinowa, więc nie będę Cię zanudzać wykładem. Napiszę tylko co, co wiem na temat diety w insulinoodporności. Indeks glikemiczny jest dobrym punktem wyjścia, chociaż nie mówi wszystkiego. Indeks ten opisuje wpływ danego produktu na zmianę poziomu glukozy we krwi i jest dość dobrze opisany, można znaleźć wiele dokładnych danych w internecie. Wielu osobom usunięcie składników o wysokim IG wystarcza. Ale jest jeszcze indeks insulinowy, który może się okazać ważniejszy. Indeks ten opisuje wzrost poziomu insuliny we krwi, a przy insulinoodporności to poziom insuliny jest ważniejszy i podniesienie wrażliwości insulinowej tkanek. Trochę o indeksie insulinowym możesz poczytać tutaj:
http://www.sfd.pl/Indeks_insulinowy-t121992.html
Indeks ten zależy od składu całego posiłku. M. in. wzrasta, jeśli posiłek zawiera białko i węglodowany (a większość naszych posiłków to mieszanka białka zwierzęcego i węglowodanów). M.in. na tym opierają się diety niskowęglowodanowe, weganizm czy diety rozdzielne. Polecam Ci zainteresować się dietą dr Pape, nie twierdzę, że to dieta idealna, ale bardzo dużo uwagi poświęca efektowi insulinowemu i można się wiele dowiedzieć. Dieta ta bazuje na trzech posiłkach dziennie bez podjadania, co też wielu osobom pomaga (swego rodzaju intermediate fasting, który pozwala obniżyć poziom insuliny między posiłakmi). Reakcja insulinowa zależy też od konkretnego człowieka, w przypadku zaburzeń metabolicznych insulina może skakać wysoko nawet przy całkiem niewinnych posiłkach, jedne osoby reagują na węglowodany lepiej, inne gorzej, czasami trzeba pewne rzeczy sprawdzić na sobie.
Aha, i bardzo ważny w podwyższaniu wrażliwości insulinowej jest ruch.
|
|
|