Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Niemcy :)
Wątek: Niemcy :)
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-24, 12:03   #1498
kamilka23
Zadomowienie

GG do kamilka23
Dot.: Przezyc w Niemczech (Kramada, ale nie tylko !)

Aha Rista Rente, ja to mam z TZtem zrobione, ale dokladnie nie wiem jak to dziala, bo sie tym nie interesuje i wlasciwie tego nie chcialam, tylko tesc sie uparl. Niestety u nas tak jest, ze jak tesc z tesciowa cos powiedza to swiete to jest i trzeba ich sluchac, to jest jedyny minus zycia tutaj Chetnie byc sie podzielila informacja na temat tej Renty, ale musiala bym znowu z TZtem o tym rozmawiac, a to drazliwy temat u nas. Wiem tylko, ze on placi jakies 50 euro miesiecznie a panstwo doplaca chyba 80 czy iles do tego. Pozniej jak masz wiek emerytalny to dostaniesz z tego rente. Chyba 300 euro miesiecznie. Mozesz to przerwac, ale wtedy nie odzyskasz juz wplaconych pieniedzy. Aha i jak sie nie dorzyje wieku emerytalnego to tez kasa przepada. Ja widze tego same minusy. Placisz co miesiac, a nie masz gwarancji czy te pieniadze kiedys zobaczysz. No i pytanie ile bedzie warte 300 euro za 40 lat?? Druga sprawa, mozliwe, ze za 10 lat wejdzie ustawa, ze trzeba bedzie pracowac dozywotnie, bo panstwo nie ma pieniedzy na renty. Wcale bym sie nie zdziwila przy takim przyroscie naturalnym jaki mamy w tej chwili. Rany, ale ze mnie pesymistka