Termiczne lakiery, żele i lakiery hybrydowe wywołują raka
Pisałam wcześniej o tym na innym wątku, ale pomyślałam, żeby inni też mieli tego świadomość. Ta sensacyjna wiadomość wzięła się z tego że niedawno wróciłam z targów w Dusseldorf w Niemczech. Tam właśnie dowiedziałam się, że wszystkie lakiery hybrydowe, żele i pozostałe lakiery do malowania paznokci z efektem termicznym czyli zmieniające kolor pod wpływem zmiany temperatury działają szkodliwie na naturalną płytkę paznokciową i wywołują raka - tak właśnie - raka.
Jak myślicie ile firm z branży paznokciowej i kosmetycznej zamieszcza o tym informację, że takich produktów nie wolno stosować na naturalną płytkę?
Zobaczcie sobie etykietę na butelce z takiego lakieru albo żelu jeśli któraś posiada taki lakier.
Będąc na zaproszenie mojej koleżanki w Niemczech na targach gdzie ludzi było jak mrówek, stoisko na stoisku, firmy z całego świata zobaczyłam jak wygląda prawdziwy handel. Takich targów w Polsce nie zobaczycie nawet w jednej dziesiątej tego co tam.
wracając do sedna sprawy zobaczyłam jak sprzedawany był lakier termiczny. Szok, żaden sprzedawca nie informuje o niebezpieczeństwie stosowania takich lakierów. Możliwe że wychodzą z założenia że każdy powinien sam się o tym dowiedzieć. Były tam też firmy, które żeli i lakierów termicznych nie mieli w ofercie. Kiedy koleżanka zapytła sprzedawcę dlaczego nie mają takich lakierów wtedy okazało się że lepiej im nie sprzedawać czegoś co potem moze być nie lada problemem. W dalszej rozmowie okazuje się, że lakiery termiczne mogą być stosowane pod jednym warunkiem. Musi być spory podkład na płytce np warstwa żelu lub akrylu. Dopiero potem można nakładać coś termicznego. I nie wystarczy tu tylko lakier bazowy tylko solidny podkład. Żaden lakier termiczny albo żel nie może (nie powinien) dotykać naturalnej płytki bo w innym przypadku grozi to utratą zdrowia. Tak przynajmniej dowodzą zrobione w Niemczech testy.
Cały czas chodziłam i zastanawiałam się czy w Polsce jest jakaś informacja na ten temat ze strony producentów lub handlowców. Sprawdziłam w Rossmanie, sprawdziłam sklepach internetowych i ci co takie lakiery sprzedają nic o niczym nie wiedzą albo może nie chcą wiedzieć. Stąd moja informacja. Zobaczcie i czytajcie etykiety. Pytajcie sprzedających. Acha i jeszcze jedno, przypomniałam sobie że dotyczy to także lakierów neonowych, odblaskowych.
Jestem ciekawa czy ktoś w Polsce przebadał jeden czy drugi taki lakier pod kątem zdrowia. Opinia w Niemczech jest taka że najwięcej szkodliwych lakierów pochodzi z Chin które rozlewane są pod różnymi markami i o dziwo z USA.
Niemcy widać są bardzo ostrożni chociaz takie marki jak Emmi, German Dream nails, Hollywood Nails z Niemiec też oferowali takie lakiery. U Alesandro np nie wiem bo do środka wpuszczali tylko "swoich".
Czy należy się tymi informacjami martwić czy nie musisz ocenić sama.
Znalazła któraś informacje na etykiecie albo w opisie produktu jak stosować lakiery i żele termiczne oraz lakiery neonowe?
Może warto wiedzieć przynajmniej która firma ma lojalne informacje o swoich produktach. Podajcie link do takich informacji - przydają się pewnie.
|