Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - antyplagiat
Wątek: antyplagiat
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-03-25, 06:54   #75
nicRu
maszyna, nie człowiek

Dot.: antyplagiat

Candy, co nie zmienia faktu, że przy ocenie dorobku naukowego liczy się ilość pozycji obcojęzycznych w międzynarodowych czasopismach na odpowiednim poziomie. To, że najczęściej w takich czasopismach publikowane są po angielsku to inna kwestia. O wiele łatwiej jest też poprawić ewentualne błędy niż tłumaczyć całą pracę napisaną językiem specjalistycznym na angielski (chyba każdy wie, że łatwiej napisać opowiadanie po angielsku niż po polsku i je dobrze przełożyć), bo tłumacz musi z kolei włożyć dużo wysiłku by zrozumieć co tłumaczy i przetłumaczyć to dobrze (przynajmniej w mojej dziedzinie).

To, że jest dużo pozycji w innych językach to zupełnie inna kwestia, zresztą przy mgr nikt nie każe brać do bibliografii dzieł tylko w języku X U mnie było to na zasadzie "przynajmniej jedna pozycja obcojęzyczna": ja pisałam w oparciu o ksiażkę dwóch bodajże Czechów, napisaną po angielsku, koleżanka z kolei najwięcej czerpała z ksiażki po polsku, więc przykłady zastosowań wygrzebała z czasopism.

W dobrym tonie jest poszperać w światowej literaturze na dany temat, nie tylko polskiej. To, że w przypadku pracy z polonistyki czy innej dziedziny, gdzie jest to bezsensowne nie korzysta się z takich pozycji to chyba oczywistość W dziedzinach ścisłych z kolei jest to bardzo mile widziane, a gdzieniegdzie (jak u mnie) wymagane. Niektóre prace mgr u mnie na uczelni są pisane wyłącznie po angielsku...