2013-03-25, 13:59
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Myaówka-czyli piknik, cycuchy i pogaduchy. Przed i po powiekszaniu piersi cz.9
Adhd to coś znacznie poważniejszego niż aktywne, ruchliwe, a nawet nadpobudliwe dziecko. Mój brat niestety cierpiał na adhd i podstawą diagnozy stało się to, że nie potrafił skupiać uwagi, co miało swoje konsekwencje m. in. w szkole. A jak z takimi zabawami jak układanie puzzli, malowanie, klocki - potrafi się maluszek skupić na 5-10 minut?
Mój 3,5 synek w nocy też się budzi, czasem ma złe sny - niby się budzi, ale nie bardzo można nawiązać z nim kontakt, wścieka się czasem niesamowicie. Byliśmy u psychologa dziecięcego, bo kiedy młodszy brat trochę podrósł to niestety nasz przedszkolak mocno dawał znać kto tu jest silniejszy.
Psycholog badał go i nie stwierdził żadnych nieprawidłowości, dzieci w tym wieku po prostu działają odruchowo bez zastanowienia, czasem ch mózg nie jest w stanie "przetrawić" emocji i dzieci zachowują się irracjonalnie (kiedyś przestraszyłam się bo przy jakimś ataku złości i płaczu mój synek zaczął wsadzać sobie całą pięść do buzi??). Dostaliśmy odpowiednie zalecenia jak działać i problemy powoli się skończyły. A co do sinienia podczas płaczu to zdarza się dzieciakom - sama takie cuda jako maluch rodzicom wyprawiałam, łącznie z zanoszeniem i duszeniem się
|
|
|