Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Już przymiarki u Nas w toku, ślubujemy w przyszłym roku! PM 2014 cz.10
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-03-26, 21:36   #125
ijaa
Zakorzenienie

Dot.: Już przymiarki u Nas w toku, ślubujemy w przyszłym roku! PM 2014 cz.10

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Ijaa - widzę, że Wy też tylko cywilny bierzecie?
Z jakichś konkretnych powodów? Co rodzinka na to?
Bo u nas jest śmiesznie
Dokładnie - cywilny.
Powody: nie mogę powiedzieć, że oboje jesteśmy nie wierzący zupełnie, w sensie nie 'wypisaliśmy się' z kościoła, ale.. raz nie praktykujemy absolutnie, nie modlimy się, dwa.. od samej instytucji kościoła trzymamy się najdalej jak się da - 'polityka', zasady, ograniczenia, z większością nie zgadzamy się absolutnie.
Wybranie w tym przypadku ślubu kościelnego byłoby daleko posuniętą hipokryzją.

A rodzinka, powiem Ci, że przyjęli to zaskakująco dobrze.
Może to dlatego, że żadna ze stron nie jest wybitnie religijna, chociaż oboje byliśmy wychowywani w wierze katolickiej (jesteśmy ochrzczeni, mamy bierzmowania). Najstarsze pokolenie - niemalże nie żyje, tylko TŻ ma jedną babcię, ale jest już bardzo schorowana (głównie umysłowo).
Moja mama czasem do kościoła pójdzie, głównie z okazji jakiegoś święta, ale bez szału tutaj, rodzice TŻ podobnie - Tato częściej, ale też bez ciśnień.
Ogólnie rodziny mamy takie, że nie wtrącają się w tego typu decyzj - wychodzą z założenia, że jesteśmy dorośli, więc robimy po swojemu.

A u Was jak to wyszło?

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
Napisane przez docik10 Pokaż wiadomość
to już nie jestem sama, która bierze cywilny.
ja!

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!

Edytowane przez ijaa
Czas edycji: 2013-03-26 o 22:05
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora