2013-03-31, 15:45
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Problem zPaypal
Cytat:
Napisane przez Annaluka
To był na pewno mail od PayPal? Jest mnóstwo oszukańczych maili, które próbują wyłudzić kasę.
Mam konto na PayPal od dawna i nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek były tego typu promocje. Za darmo umarło.
|
Założyłam konto na Paypalu całkiem niedawno, ta transakcja na Ebay miała być drugą w historii mojego konta więc może to promocja dla nowych użytkowników.
W mailu jest stopka jak odróżnić czy mail faktycznie został wysłany z paypala:
Cytat:
We wszystkich wiadomościach, które pochodzą naprawdę z systemu PayPal, wymieniamy Cię jako adresata z imienia i nazwiska lub z nazwy firmy. Nigdy nie pytamy Cię w nich o informacje poufne, takie jak Twoje hasło, dane rachunku bankowego czy karty kredytowej. Autorzy fałszywych (spoofowych) wiadomości e-mail przeważnie straszą, że jeśli natychmiast nie podejmiesz pewnych działań, Twoje konto PayPal będzie zagrożone. Wiadomość, w której ktoś żąda od Ciebie pilnego podania poufnych danych osobowych, najczęściej stanowi próbę ich wyłudzenia (phishingu). Fałszywe wiadomości e-mail zawierają też często błędy pisowni lub gramatyki albo są napisane w innym języku niż język ustawiony przez Ciebie jako preferowany dla Twojego konta PayPal. Pamiętaj, aby w tych wiadomościach e-mailach, które wyglądają podejrzanie, nie klikać żadnych łączy.
|
Moje imię i nazwisko się zgadza, wybrany język też, błędów ortograficznych nie widzę. Sprawdziłam pełen nagłówek wiadomości e-mail i adres nadawcy to:
Cytat:
From: "PayPal" <paypal@e.paypal.pl>
|
|
|
|