2013-04-07, 18:23
|
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Dieta paleo.
Cytat:
Napisane przez Wampierz
Paleo nie jest dietą niskowęglowodanową. Po prostu nie je się niektórych rodzajów węglowodanów. Przez to że nie można jeść zbóż i strączkowych trzeba jeść więcej warzyw i owoców.
|
Hm, możliwe, że nie mamy tego samego na myśli pisząc o diecie paleo. Niektórzy np. wyrzucają z niej ziemniaki, inni dodają ryż. To są dwie różne diety, moim zdaniem. A oblicz paleo jest chyba znacznie więcej. Ja się opieram na publikowanej niedawno ulotce na blogu tłustezżycie. I wydaje mi się, że uzbierać tam 100g ww (a od tej wartości mniej więcej liczy się diety niskowęglodowanowe) jest dość trudno, chociaż nie jest to niemożliwe. Nie wiem też, jak są liczone ww w warzywach, czy w ogólną ilość jest wliczany błonnik.
Cytat:
Napisane przez Wampierz
Źródło energii to nie to samo co zapychacz. Zapychacz ma dostarczać masy wypełniającej przewód pokarmowy, czyli idealnym jest błonnik. Źródło energii może być małe objętościowo. Jeśli ktoś czuje niedobór energii na paleo, to powinien zwiększyć ilość węglowodanów albo tłuszczów.
|
W takim razie źle zrozumiałam słowo "zapychacz". Tutaj zależy, w jakiej formie spożywa się produkty zbożowe, mogą stanowić też źródło błonnika, zależy, z jakiej mąki się je przygotowuje.
|
|
|