Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - naprawdę pulchne, które po Wielkanocy powiedziały STOP!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-04-07, 18:59   #105
Anula_ona
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2013-04
Wiadomości: 11
Dot.: naprawdę pulchne, które po Wielkanocy powiedziały STOP!

Cytat:
Napisane przez Eloelena Pokaż wiadomość
Anula, nie czytałam wszystkich wpisów (albo pobieżnie), ale domyślam się, że jesteś na Dukanie. Czy możesz podać dokładny porzepis na Twój majonez ? Ja od jutra przechodzę na białko - Fazę I . Rok temu stosowałam - w sumie byłam zadowolna. Jedyny minus - to to że gotowałam dla siebie tylko. Anula pisałaś, że jesteś najstarsza - czy to będzie wielkie faux-pas z mojej strony. jesli zapytam o wiek? Napisz pokrótce również - jak dokonałaś tego dzieła - zrzucenia 10 kg. Gratulacje ! Tak dalej
Mam 56 lat. A oto przepis na tej cwany majonezik.
Domowy ‘majonez’ light

czas przygotowania: do 20 minut (w tym czas miksowania min. 10 minut)
  • ok. 200 g serka granulowanego (wiejski), może być trochę więcej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny /ew. odrobina octu
  • sól
  • ew. odrobina musztardy i pieprzu (czasem dodaję, czasem pomijam)
  • odrobina mleka, jeśli trzeba
    :: czasem w opakowaniu serka jest mniej śmietanki i „majonez” wychodzi za gęsty, wtedy dolewam trochę mleka, tylko tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję
  • opcjonalnie: dodatki smakowe np.:
    - dobrze zmiażdżony czosnek lub czosnek granulowany =majonezowy sos czosnkowy light
    - drobno posiekane kapary, marynowane pieczarki i konserwowy ogórek =sos tatarski light
    - drobniutko posiekane zioła –suszone lub świeże =majonezowy sos ziołowy light
    - itp.
Gotuję jajko na twardo. Ugotowane hartuję przez chwilę, ale nie studzę –ma być ciepłe (nie wiem czemu, ale tak mi przekazano i tak zawsze robię) Obieram ze skorupki i kroję w dowolne mniejsze kawałki.
Serek granulowany przekładam do blendera. Dodaję ciepłe jajko, sok z cytryny oraz sól i dokładnie miksuję –naprawdę długo, aż masa będzie gładka, kremowa i puszysta, jak majonez
Można też zmiksować mikserem z nakładką blendującą (jak zupki dla niemowląt) i tak jest chyba nawet łatwiej, bo w blenderze (przynajmniej w moim) trzeba co jakiś czas przemieszać masę łyżką, gdyż jest zbyt gęsta, by ją sam równomiernie zmiksował
Kiedy całość jest już gładka i kremowa, doprawiam do smaku oraz ewentualnie (zależy od serka) rozcieńczam odrobiną mleka do u
Anula_ona jest offline Zgłoś do moderatora