Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Prezenty na komunie w dobie kryzysu
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-04-09, 22:40   #123
SOCKI
Zakorzenienie

Dot.: Prezenty na komunie w dobie kryzysu

Cytat:
Napisane przez lza_slonca Pokaż wiadomość
śmiechu warci Ci kamerzyści i fotografowie. Płacisz za co niby? Za relację Mszy Świętej? 40zł za płytę dvd i ani razu mnie nie było widać
a zdjęcia? 1 w połowie ucięta twarz bo ktoś mnie zasłaniał, więcej brak.

Ja idę w tym roku na 2 Komunie. 1 jest od strony narzeczonej brata, jej siostrzeniec. Wybrał jako prezent quad. Zbiórkę robimy w 12 osób w tym chrzestni. Quad za coś ok 1500 zł.

2 dziecko to bratanek tej narzeczonej brata i wybrała laptopa za 1800 zł. Tu też zbiórka ale w 15 osób.

bez biżuterii, Biblii i pieniędzy bo tych to i tak dzieci nie otrzymują a rodzice

Na swojej Komunii (z 17 lat temu) dostałam różaniec, modlitewnik, 3 Biblie, biżuterię i pieniądze.

Po kilku przeprowadzkach itp zostały mi na pamiątkę tylko 2 Biblie.
Pieniądze miały być na rower ale rozeszły się na inne cele i do dziś nie znają drogi powrotu tak jak to w rodzinie bywa

Zgadzam się z opinią, że dziś Komunia Święta tyczy się prezentów a nie duchowości. Z biegiem czasu coraz bardziej to widać.
Ktoś kto bierze udział w takim szale chyba nie do końca zdaje sobie sprawę z tego czym jest Pierwsza Komunia Święta. Dzieci uczą się takiego podejścia od dorosłych.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363
SOCKI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując