2013-04-12, 06:40
|
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Dot.: Ciąża suczki
Cytat:
Napisane przez magdus1158
Witajcie. Mam taki dylemat. (mam 15 lat). Moja ciocia miała psa[suczke](wabiła się Nuka)i ona nigdy nie miala szczeniąt no i biedaczka tak się męczyła (miała raka macicy) że trzeba było ją uśpić bo nie mogliśmy patrzeć jak ona cierpi;((
a teraz moja sunia ma cieczke i za ostatnim razem chcieliśmy z rodzicami ją dopuścić ale ,,partner jej nie chciał''. A rodzice wykluczają styrylizację bo to jednak trochę kosztuje. I teraz zastanawiamy się czy to dobry pomysł aby ją kryć? Nie chcę aby stało się to samo co Nuce.;( 
|
Poszukaj odpowiednich artykułów, dlaczego warto kastrować zwierzęta.
Nawet tutaj masz czarne na białym 
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=329304
Kastracja kosztuje, fakt, ale robi się ją raz na całe życie zwierzęcia. Kastracja ma bardzo dużo zalet m.in. wydłuża życie zwierzaka nawet na kilka lat !
Jeśli masz weta do którego stale chodzisz można porozmawiać o rozłożeniu kastracji na raty.
Może nawet zgodzi się na 50 zł miesięcznie czy podobnie. Wtedy Wasz budżet nie ucierpi tak jednorazowo.
Niestety jak piszą dziewczyny: Twoja suczka też może zachorować na raka macicy, na raka sutków itd.
Poza tym przemyśl, czy byłabyś w stanie oddać małe szczenięta.
Pisałam o sąsiadach, którzy wydawali się odpowiedzialni kiedy brali psa. Jak tylko trochę podrósł, biegał samopas po ulicy między autami. Jak proponowałam trzymanie go na smyczy, dzieci kwitowały: jak głupi, niech idzie.
Zapamiętaj, że nigdy tak naprawdę nie masz w 100% pewności, że psy trafią w dobre ręce. Mogą za jakiś czas wylądować na łańcuchu, biegać samopas.
Jak nie zostaną wykastrowane jak Twoja suczka, psy będą biegać za sukami i gryźć się między sobą (to koszmar, niejednokrotnie musiałam interweniować jak pod moimi oknami wielkie psy dopadały te mniejsze ) , a suczki wydawać na świat kolejne niechciane młode.
I tak w kółko.
Mam psa od sąsiadki, którego wykopałam spod ziemi. Stary, głuchy sąsiad nie dosłyszał, że zakopuje żywe szczenięta 
Poza tym- zbliżają się wakacje. Może akurat jedno ze szczeniąt Twojej suki zostanie porzucone w schronisku albo przy autostradzie? Jest jeszcze las ...
Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2013-04-12 o 06:42
|
|
|