2013-04-15, 12:15
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Higiena i organizacja własnoręcznej produkcji kosmetyków
Cytat:
Napisane przez Lui1234
ceramidy mają być przechowywane w temp. 10-15 stopni C. W lodowce za zimno, pod oknem juz za ciepło, łazienka za wilgotna. Jak to przechowywać? Bardzo mi szkoda zmarnować.
|
Niestety ceramidy są kłopotliwe jeśli idzie o przechowywanie. W niektórych małych lodówkach da się ustawić temp. powyżej 10°C. Np. LG GC-051SS przy minimalnym chłodzeniu daje ok. 13°C.
Cytat:
Napisane przez Lui1234
Jakich papierków lakmusowych uzywacie? Ja miałam 4 polowe. I gdzie to mozna kupić oprócz allegro i sklepów z pólproduktami?
|
Polecam tradycyjne jednopolowe papierki do wstępnych pomiarów, a jak trzeba ustalić pH bardziej precyzyjnie - papierki o ograniczonym zakresie. W większych miastach papierki można dostać w sklepach ze sprzętem laboratoryjnym.
Cytat:
Napisane przez Lui1234
Kupiłam taką samą tylko jeszcze taniej, allegro. Zadowolona jestem. Wystarczyłaby taka z dokładnoscią do 0,1 g ale moze być i do 0,01 g 
|
Niektóre substancje wymagają bardzo precyzyjnego dozowania. Gdy robimy małe porcje kosmetyków, waga 0,1 g może nie wystarczyć.
Cytat:
Napisane przez Lui1234
a jak odkażacie pipetę? taką skręcaną od buteleczki ciemnej?
|
Tak jak wszystko, trzeba ją najpierw dokładnie umyć z użyciem detergentu. Można by do tego wykorzystać pałeczki kosmetyczne. Po wypłukaniu np. wygotować w wodzie demineralizowanej.
Cytat:
Napisane przez Lui1234
Chyba bede przecierać teraz blat denturatem...
|
Ze względu na barwnik - nie polecam. Zresztą etanol w takim stężeniu jest mniej skuteczny niż etanol ok. 70%. Farmaceutyczny spirytus hibitanowy nie jest drogi, do kupienia w DOZ-ie.
Edytowane przez Lorri
Czas edycji: 2013-04-15 o 12:22
|
|
|