2013-04-18, 09:21
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Food Detective - test na nietolerancję pokarmową
Jeśli jeszcze nie zrobiłeś/kupiłeś testu mam dla Ciebie link z artykułem ze szwedzkiego pisma medycznego (tłumaczenie):
http://crohn.home.pl/forum/printview...4901edfec8513b
W skrócie mogę napisać, że wielu lekarzy i dietetyków klinicznych uważa to za pieniądze wyrzucone w błoto.
Rok temu nie wiedziałam nic o tym, mimo wszystko zrobiłam ten test i nie zauważyłam żadnej różnicy po kilku miesiącach odstawienia tych produktów które wyszły na teście. Szczerze mówiąc chciałabym dostać moje pieniądze z powrotem. :P
Wiem, że w PL dietetycy kliniczni w przypadku pacjentów z chorobami autoimmunologicznymi (np. reumatyzm) wykluczają najczęściej alergizujące pokarmy - gluten, mleko krowie, kukurydzę (może kilka innych), a także mięso działające prozapalnie. Nie wiem czy stosują do tego jakiś sposób diagnozy, wydaje mi się że to raczej arbitralna decyzja. Moja babcia, chorująca na jelito drażliwe również dostała listę pokarmów do wykluczenia - miała wystartować od mało zróżnicowanej diety i obserwować siebie w miarę dołączania nowych pokarmów do jadłospisu. Metoda może nie szybka, ale skuteczna.
Nie wiem z powodu jakich dolegliwości chciałbyś zrobić test food detective, ale wydaje mi się, że wizyta u lekarza i dobrego dietetyka będzie lepsza (i tańsza).
|
|
|