2013-04-18, 08:22
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Licencja na ślub.
Cytat:
Napisane przez Kate Noir
Ja słyszałam, że nie potrzeba licencji z parafii panny młodej o ile ślub jest w parafii pana młodego, a jak jest w zupełnie innej to wystarczy "licencja" z jednej osoby  Proszę o sprostowanie jeżeli jestem w błędzie bo również jestem ciekawa jak to wygląda.
|
Dokładnie o tym pisałam. Ślub normalnie można brać w parafii jednego z narzeczonych. Jeśli młodzi chcą się pobrać gdzieś indziej to potrzebna jest licencja wydana przez jednego z proboszczów - narzeczonej lub narzeczonego. Więc oczywiste jest, że idzie się do tego proboszcza, który jest bardziej przystępny. Nawet nam tak nasz proboszcz na naukach mówił i też wprost powiedział o tej kasie, że nie chcą dawać licencji, bo im kasa ucieka.
Ale przynależność do danej parafii zależy od miejsca zamieszkania, a nie zameldowania.
Czyli jeżeli dziewczyna jest zameldowana w mieście X, a chłopak w mieście Y, bo tam są ich rodzinne domy, ale oboje wyjechali na studia do miasta Z, to teoretycznie należą do parafii w mieście Z, pod warunkiem, że mieszkają w mieście Z minimum 3 miesiące. A dlaczego teoretycznie? Dlatego, że jeżeli nie zostali wpisani do parafii w mieście Z, czyli np. nie przyjęli tam księdza po kolędzie, to w praktyce nadal należą do parafii w swoich rodzinnych miastach X i Y i tam mogą brać ślub i starać się o stosowne dokumenty.
|