Dot.: Jakie dania przyrządzacie z cukinii?
Z cukinia jest tez Ratatouille, to takie francuskie leczo.
Ratatouille
Skladniki:
2 cukinie
2 oberzyny
2 papryki (jedna czerwona i jedna zielona)
3-4 pomidory
1 duza cebula
10 oliwek czarnych odpestkowanych
3 zabki czosnku
tymianek
sol, pieprz
6 lyzek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Umyc warzywa, pokroic oberzyny i cukinie w grubsza 1 cm kostke.
2. Wyjac pestki z papryki, pokroic papryki na 1 cm paski i nastepnie te paski pokroic na 1 cm kawalki.
3. Pomidory wlozyc na troche do bardzo goracej wody, nastepnie zdjac z nich skorke i pokroic na okolo 1 cm kawalki.
4. Pokroic na cienkie talarki oliwki. Pokroic drobno cebule.
5. Wrzucic wszstko do garnka, najlepiej z teflonom dnem (ale niekoniecznie) wlac do tego 6 lyzek oliwy z liwek, doprawic sola, pieprzem i tymiankiem.
6. Gotowac, az warzwa beda miekkie, okolo 30 minut. Pilnowac, czy nie przykleja sie do dna, mieszac od czasu do czasu. Jak przykleja sie do dna to podlac troche woda.
|