Raczkowanie
|
Dot.: Jak przetrwać odrastanie???
Cytat:
Napisane przez datlies
Podejrzewam że niewiele osób doradzi Ci tak na odległość, ponieważ skoro Ty sama nie wiesz co Twoje włosy potrzebują to na odległość jest bardziej niemożliwe.
|
datlies, gdyby faktycznie tak było, żadne forum internetowe nie miałoby sensu ;-) Nie oczekuję gotowej recepty, bardziej wskazania błędów i kierunku, w jakim iść. Po to tak obszernie opisałam co robię i jak włosy na to reagują - widzę kiedy było dobrze, a kiedy źle, ale nie rozumiem dlaczego 
Cytat:
Napisane przez Eloe77
Reniatko, nie wiem, w jaki sposób uczyłaś się zasad cg i łączenia składników, ale popełniasz podstawowe i kardynalne błędy.
|
Eloe77, przyznam szczerze, że po cichu właśnie na Twoją wiedzę ekspercką i pomoc liczyłam. Uczyłam się z tego forum - do pigułki i FAQ zaglądam ostatnio non stop. I nawet mi się wydawało, że wiem mniej więcej co i jak. Moje włosy pokazały, że "wydawało się" i "mniej" są tu kluczowe :-( Właśnie dlatego pytam, co robię źle - bo ewidentnie tak jest , a ja czuję się jak dziecko we mgle  
Cytat:
Napisane przez Eloe77
Wprowadzić też trzeba humektanty wszelkiej maści - choćby miód, glicerynę.
Dopiero po jakimś czasie można zacząć sięgać po proteiny. Twój główny problem polega na braku umiejętności obchodzenia się z proteinami. To właśnie dlatego włosy mają skręt, ale go nie trzymają i do tego wyglądają na przesuszone.
|
Nacisk na proteiny położyłam, bo włosy były za miękkie, ciągnęły się - na podstawie tego wątku https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=32 "wydedukowałam" sobie, że mają za dużo nawilżenia, a za mało protein
Gliceryny staram się unikać (jedyny test ostatnio to nieszczęsny żel), bo mi straaasznie puszy/obciąża włosy - zaleznie od pogody. Próbowałam wyczytać czym mogę jej działanie równoważyć, ale przyznam, że nie pojmuję tego do końca 
Cytat:
Napisane przez Eloe77
18 kwietnia robisz już błąd, łącząc Artiste z Joanną Naturią
|
a czemu to błąd? Bo Joanna to za lekka odzywka do protein? Skoro Garnier AiK byłby za ciężki, to czym emolientowym byłby sens to zastąpić? Może Timotei, Organic Delight, Health & Nourishment, Odżywka do suchych i zniszczonych włosów? Czy to też za ciężkie może być?
Cytat:
Napisane przez Eloe77
Skup się na właściwym łączeniu składników i dociążaniu pielęgnacji.
Na teraz, póki włosy nie będą miały wystarczającej ilości wilgoci, nie ma co sięgać po proteiny. Może za tydzień czy dwa.
|
Popróbuję, choć już wiem, że łatwo potrafię przedobrzyć :-( Przedwczoraj nałożyłam olej z papai, zmyłam to Timotei, nałożyłam Artiste + Garnier AiK, na końcówki olej truskawkowy, a na koniec pasta Taft. Nie muszę chyba mówić, że dzień później miałam przyklep, tłuszcz i ochotę na zakup chustki...? 
Eloe77, bardzo Ci dziękuję za cenne rady.   Trochę mi się rozjaśnił temat protein, poszukam jeszcze w kwestii humektantów, bo to nadal dla mnie czarna magia
|